Maharishi Mahesh Yogi verlaat Vlodrop

De Maharishi Mahesh Yogi verlaat de bossen van het Limburgse Vlodrop. Getergd door een slepende sloopprocedure en de vondst van asbest in het voormalige klooster dat de beweging nu bewoont, heeft de 83-jarige grondlegger van de transcendente meditatie besloten het hoofdkwartier te verplaatsen. De helft van de 250 volgelingen is al per charter naar een nieuw onderkomen in de Amerikaanse staat North Carolina gebracht.

De goeroe probeert al jaren een sloopvergunning te krijgen voor het voormalige Sankt Ludwigklooster. Het moet vervangen worden omdat het niet voldoet aan de `vedische wetten'. Die bepalen ondermeer dat het gebouw naar het oosten gericht moet zijn. De Maharishi-organisatie heeft aangekondigd het klooster, dat tot nu toe niet gesloopt mag worden omdat het een rijksmonument is, `aan de elementen over te laten'. De Maharishi, die als goeroe van de Beatles bekendheid verwierf, verblijft voorlopig nog in Vlodrop. Daar wil hij de uitslag van de laatste beroepsprocedure bij de Raad van State tegen de weigering van de sloopvergunning afwachten.

De goeroe krijgt steun van de burgemeester van Roerdalen, waartoe Vlodrop behoort. Burgemeester V. Braam betreurt het verdwijnen van de ,,zo markante beweging''. Hij wijst op de gevolgen voor de lokale economie. Braam zegt vandaag met staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) te willen overleggen.