Lagere gsm-tarieven

Telecomconcern KPN verlaagt zijn tarieven voor mobiele telefonie met gemiddeld 25 procent. Daarmee reageert de telecomgigant op de kortingsactie van concurrent Libertel, die zijn gsm-tarieven vanaf vandaag met eenderde heeft laten dalen. De Opta, toezichthouder op de telecommarkt, juicht de verlaging van de tarieven toe.

Abonnees van KPN kunnen vanaf volgende week overdag en in de avonduren vanaf 17 cent per minuut bellen. Die tarieven gelden overigens alleen voor zakelijke abonnementen. Bij Libertel kan sinds enige tijd 's nachts en in het weekeinde voor ongeveer 7 cent per minuut worden gebeld; andere tarieven zijn vandaag aangepast.

Vanaf dit weekeinde heeft KPN de tarieven voor houders van een prepaidkaart verlaagd, van 1,49 gulden per minuut naar 99 cent. Bellers met een prepaidkaart van Libertel betalen vanaf vandaag 95 cent per minuut, een verlaging van 33 procent.

KPN en Libertel zijn met marktaandelen van respectievelijk circa 50 en 30 procent de grootste aanbieders van mobiele telefonie in Nederland. Hun tarieven waren tot nog toe aanzienlijk hoger dan die van de jongere aanbieders Dutchtone, Ben en Telfort. De nieuwe tarieven maken een einde aan dat verschil. Met de prijzenoorlog willen KPN en Libertel hun marktaandelen behouden. Bovendien wil KPN met de verlaagde prijzen vooral de jongeren terugwinnen die het bedrijf verloor aan de trendy concurrent Ben.

Overigens heeft KPN voor abonnees zijn daltarieven voor bellen van mobiel naar mobiel met 10 cent per minuut verhoogd.