Lagere belasting motorrijtuigen

De motorrijtuigenbelasting op kleine, goedkopere auto's gaat waarschijnlijk in juli fors omlaag. Ook voor grote auto's zal een verlaging worden doorgevoerd, maar dan een kleinere. Met welke bedragen de motorrijtuigenbelasting omlaag gaat, is nog niet duidelijk.

Staatssecretaris Vermeend (Financiën) kondigde de verlaging afgelopen weekeinde aan in het radioprogramma Tros-Kamerbreed. Volgens de staatssecretaris zijn de huidige hoge benzineprijzen de reden voor een verlaging van de motorrijtuigenbelasting. Vooral de lagere inkomens ondervinden hinder van de hoge benzineprijzen, aldus Vermeend.

Vermeend geeft met dit voorstel tevens invulling aan een in het regeerakkoord gemaakte afspraak. Daarin staat dat ,,ten behoeve van een variabilisatie van de autokosten het instrument van de benzine-accijnsverhoging, onder gelijktijdige verlaging van de houderschapsbelasting, zal worden ingezet, afhankelijk van de ontwikkelingen in Duitsland en België''. Het kabinet wil autobezit bevorderen, maar omwille van het milieu autogebruik ontmoedigen. De overheid haalde vorig jaar ruim 4,3 miljard gulden aan motorrijtuigenbelasting op. De accijnzen op brandstof leverden 11,5 miljard op (lichte en minerale oliën).

De aankondiging van Vermeend komt na diverse pleidooien om hetzij de accijnzen te verlagen, danwel de motorrijtuigenbelasting aan te pakken. De ANWB drong zaterdag nog aan op verlaging van de motorrijtuigenbelasting. De bond heeft berekend dat de benzineprijs sinds 1 januari dit jaar met een kwart is gestegen. Een liter loodvrij kost aan de pomp momenteel 2,58 gulden, waarvan ongeveer tweederde accijns is. Oppositiepartij CDA pleitte onlangs voor afschaffing van het zogenoemde `kwartje van Kok', ingevoerd om het rijk extra financiële armslag te geven. Voor verlaging van de accijns voelt het kabinet niets.