Koningin Victoria en Oscar Wilde in debat

Het is of de 19de eeuwse portretkunst ten grondslag ligt aan de voorstelling Victoria Goes Wilde door het gezelschap De Kern. Koningin Victoria wordt geflankeerd door Oscar Wilde. Ze hebben een geheime, diepe bewondering voor elkaar. De houdingen die ze tijdens het spel aannemen, poses in de goede zin van het woord, zijn ontleend aan hofschilders. Zoals de Engelse koningin door Franz Winterhalter in 1847 werd geschilderd, zo staat Ineke ter Heege op het podium, gekleed in witte wijdvallende robe, gezicht fier en met strakke stem. Het decor achter haar bestaat uit enkele doeltreffende zetstukken, die het koninklijk paleis verbeelden, een hoek in de stad.

In het vorige seizoen bracht De Kern een veelbezochte voorstelling over de Duitse componiste Hildegard von Bingen uit in een stijlvolle enscenering. Victoria Goes Wilde zet deze weg voort. De twee hoofdrolspelers, Ineke ter Heege als Victoria en Jan-Jaap Jansen in de rol van Oscar Wilde, zijn ook nu elkaars tegenpolen in een intellectueel debat. Niet over muziek en godsdienst, zoals in Bingen, maar over macht versus vrijheid.

Victoria Goes Wilde is een voorstelling over ontmaskering. De scherpzinnige Wilde analyseert het dubbelhartige gedrag van de preutse Victorianen. Het woord `korset' valt regelmatig. Victoria is weliswaar opgesloten in het korset van haar afstamming, maar er zijn voldoende redenen voor haar uit de kluisters te breken. Een van de hoogtepunten is haar bezoek aan de gevangeniscel van Wilde, opgesloten wegens als ontuchtig bestempeld gedrag.

Er zijn tussen dit stuk en Wilhelmina van Ton Vorstenbosch parallellen te trekken. De eenzaamheid van de koningin voor wie, uiteindelijk, het persoonlijke meer telt. Voor Wilde daarentegen telt niets anders dan de vrijheid van het invividu; als denker, dichter, rebel, estheet, liefhebber van jongens. Wildes prachtboek The Picture of Dorian Gray is door de auteurs als een dramatisch motief in de voorstelling verweven. Want uiteindelijk gaat de voorstelling over de angst voor verval en het verlies van greep op de wereld.

De Kern brengt een toneelstijl die ongewoon is, een hoge vorm van redeneerkunst. De acteurs vertonen veel gelijkenis met de historische personages. Jansen als Wilde verbeeldt zijn personage treffend in gestiek en stijl van spreken, met een mooie melancholieke ondertoon. Ineke ter Heege is een stijlvolle vorstin met een kordate wijze van optreden. Dat is vooral aan haar stem te danken, die opmerkelijk vast en dwingend is. Dat zij aarzelend van karakter is, maakt haar des te interessanter als toneelpersonage. De geest van Wilde heeft zich diep in haar gedachten genesteld.

Voorstelling: Victoria Goes Wilde, een `Queens Drama' door Theatergroep De Kern. Tekst: Jan-Jaap Jansen en Ineke ter Heege. Regie: Dirk Laroy. Spelers: Jan-Jaap Jansen, Ineke ter Heege, Margreet Heemskerk e.a. Te zien t/m 28/5. Inl.: 020-4200440.

    • Kester Freriks