Internationaal

LONDEN

Op de beurs van Londen leidden de telecom-, media- en bank-aandelen vanmorgen de gang naar beneden. De FSTE-index stond rondom het middaguur 127 punten lager op 6.442 punten. De daling was te wijten aan het beroerde slot van Wall Street vorige week en het slechte begin van de week door de Aziatische beurzen. De stemming in Londen is naar verwachting mat deze week, door het driedaagse paardenrace-festival Chettenham dat morgen begint. Grote verliezers waren Vodafone, Cable & Wireless en British Telecom. Tot de schaarse stijgers behoorden AstraZeneca, de medicijnenfabrikant die 4 procent omhoog ging door het bericht dat de goedkeuring van het medicijn Nexium nabij is.

FRANKFURT

Het elektronicaconcern Siemens heeft op de beurs van Frankfurt de DAX-index omlaag gedrukt. Rondom het middaguur stond de DAX 244 punten lager op 7.732 punten. De Neuer Markt, waaraan veel jonge technologiefondsen zijn genoteerd, deed het nog iets slechter.

Siemens ging met 8 procent omlaag. RWE, het nutsconcern, ging vijf procent omhoog na berichten over een alliantie met het Nederlands-Britse Shell. Commerzbank ging 3 procent omlaag, nadat de bestuursvoorzitter had laten weten dat de bank haar strategie zal moeten heroverwegen na de fusie van Deutsche Bank met Dresdner Bank.

PARIJS

Op de beurs van Parijs deed het telecom-sector het ook slecht. Mede daardoor stond de CAC-40-index rondom het middaguur 181 punten lager op 6.329 punten. Canal Plus, dat gerekend wordt tot de bedrijven van de Nieuwe Economie, daalde vanmorgen 10 procent. Het mediaconcern had last van een advies van de zakenbank Lehman Brothers, die het aandeel op de huidige koers overgewaardeerd vond. De kluwen bedrijven rondom Canal Plus voelde de koersdaling ook. Zo ging Lagardere, dat een Internet-alliantie met Canal Plus heeft, met ruim 4 procent onderuit. De autofabrieken deden het wel goed. Peugeot steeg 2,6 procent en Renault 1,7 procent, door de verwachte alliantie tussen Fiat en General Motors.

TOKIO

De effectenbeurs van Japan is vandaag stevig omlaag gegaan. De Nikkei-index daalde met 560 punten tot 19.190, een achteruitgang van 2,8 procent. Sinds september vorig jaar heeft zich een dergelijk grote daling (in punten) niet voorgedaan. Oorzaak waren winstnemingen. Bovendien bleek dat de Japanse economie in het laatste kwartaal van vorig jaar is achteruitgegaan. Het was het tweede achtereenvolgende kwartaal waarin de economie is gekrompen, zodat van een recessie kan worden gesproken.