Het regent kaarten bij hockeyduel

Scheidsrechters Klomp Bueters en Vinju hadden hun handen gisteren vol aan het hockeyduel Den Bosch-SCHC (5-1). Drie gele en twee rode kaarten was de balans die kon worden opgemaakt na de confrontatie aan de Oosterplas. Alle kaarten kwamen op naam van de ploeg uit Bilthoven, de nummer acht van de hoofdklasse. Manager Alder Geensen wond zich zo op dat hij buiten de omheining plaats moest nemen. Hij kreeg gezelschap van verdediger Sebastiaan Westerhout, die na twee keer geel eveneens kon inrukken. Recordinternational Jacques Brinkman (33) kreeg `slechts' geel.

Drie gele en twee rode kaarten, dat is nogal wat voor het doorgaans zo keurige hockey.

Brinkman: ,,Ach, wat moet ik zeggen? De scheidsrechters waren dramatisch. Wij ook trouwens, want we hadden na twintig minuten al met 3-0 voor moeten staan.''

Hadden de scheidsrechters hun dag niet of waren jullie met het verkeerde been uit bed gestapt?

,,We waren natuurlijk een tikje gefrustreerd vanwege het ongelukkige wedstrijdverloop. Het hele seizoen presteren we al zeer wisselvallig. De ene week winnen we met 3-1 van Kampong, de week erop verliezen we met 5-1 van Den Bosch. Daar word je niet vrolijk van. We tonen nog te veel respect voor de topclubs.''

Waarom kreeg jij een gele kaart?

,,Ik riep wat tegen een van de scheidsrechters, iets van: `Speel jij bij Den Bosch ofzo?' Dat had ik beter niet kunnen doen, want ik kon meteen voor vijf minuten naar de kant. `Heel knap dat jij mij een gele kaart geeft', zei ik nog. Zegt die scheidsrechter: `Ik ben ook een van de beste'. Dat is toch niet te geloven, of wel soms?''

Al geruime tijd klagen spelers en coaches over het niveau van de scheidsrechters. Is dat terecht?

,,Wat ik mis is een interactie tussen speler en scheidsrechter, zoals in het verleden wel gebeurde. Sport is emotie, maar sommigen weigeren dat in te zien. Je roept wat en kan meteen vertrekken. Hockey heeft een paar toppers in huis, en niet toevallig zijn dat scheidsrechters die ook internationaal fluiten. De rest is niks.''