Hervormer Iran in coma na aanslag

Een vooraanstaande Iraanse hervormer, Said Hajarian, is gisteren levensgevaarlijk gewond bij een aanslag in Teheran.

Volgens getuigen werd de aanslag gepleegd door twee mannen op een 1.000 cc motorfiets, die alleen wordt gebruikt door bepaalde veiligheidsdiensten.

Functionarissen van de inlichtingendiensten zijn officieel in verband gebracht met de aanslagen in het najaar van 1998 op verscheidene dissidente politici en schrijvers. Deze aanslagen hebben bijgedragen tot de grote verkiezingsnederlaag van vorige maand van de conservatieve factie, die door de publieke opinie met de daders werd geïdentificeerd.

Veel hervormers zeiden na de verkiezingen geen verdere aanslagen te verwachten, omdat deze aantoonbaar alleen averechts werkten en de positie van de Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei, verzwakten. Khamenei wordt gezien als inspirator van de conservatieven, hoewel hij de laatste maanden afstand heeft genomen van de extremisten onder hen.

Hajarian was in de jaren tachtig onderminister voor de Inlichtingendiensten. Hij heeft aangedrongen op openheid over de moorden van 1998 – waarvan de bijzonderheden nog steeds onduidelijk zijn – en over andere illegale activiteit van de inlichtingendiensten.

Hajarian werd van dichtbij in het gezicht geschoten bij het gebouw van de gemeenteraad van Teheran, waarvan hij nu lid is. Hajarian, die voorts een adviseur van president Khatami is en manager van de hervormingsgezinde krant Sobh e-Emruz (nieuws van vandaag), ligt in coma. Volgens artsen kan deze toestand nog dagen duren.

Veel ministers en hervormingsgezinde politici haastten zich gisteren meteen naar het ziekenhuis waar Hajarian is opgenomen om hun bezorgdheid uit te drukken en hun vastbeslotenheid om de hervormingen door te zetten. President Khatami veroordeelde de aanslag vanuit de provincie Yazd, waar hij op bezoek is. ,,Dergelijke terroristen gaan hiertoe over omdat ze geen plaats hebben onder het volk en omdat het volk hen haat'', zei Khatami.

Ali Yunesi, die in 1999 minister van de Inlichtingendiensten werd nadat zijn voorganger was opgestapt in verband met de moorden van 1998, zei dat ooggetuigen aanwijzingen hebben verschaft over de daders. Een lid van de gemeenteraad van Teheran, Mohammad-Hossein Dorudian, wees er gisteren op dat een ter plaatse aanwezige gewapende politieman niet had gereageerd op de aanslag. Hij riep de veiligheidsdiensten op dit uit te leggen.