Gerucht over Fiat

De Italiaanse Fiat-groep zou vanmiddag een bijzondere aandeelhoudersvergadering houden, volgens de Italiaanse pers om een alliantie te bespreken met het Amerikaanse bedrijf General Motors.

Het dagblad La Stampa, onderdeel van de Fiat-groep, schreef vanmorgen dat een aandelenruil tussen Fiat en General Motors vrijwel rond is. GM zou een belang van ongeveer 20 procent nemen in Fiat-auto, ruwweg de helft van de omzet van de Fiat-groep. In ruil daarvoor zou de Fiat-groep een belang van 5 procent krijgen in General Motors.

In afwachting van details is in Milaan vanmorgen de handel in de betrokken aandelen stilgelegd. Het gaat daarbij om aandelen van Fiat en van houdstermaatschappijen Ifi en Ifil, waarmee de familie Agnelli een grote mate van controle over Fiat heeft.

Er wordt al maanden gespeculeerd over alliantieplannen van Fiat, dat volgens de meeste analisten niet groot en sterk genoeg is om alleen verder te gaan. De familie Agnelli zou aan een akkoord met GM de voorkeur geven boven het voorstel dat DaimlerChrysler volgens persberichten heeft gedaan. Dat zou voorzien in volledige overname door het Duits-Amerikaanse bedrijf van Fiat-auto, in ruil waarvoor de Fiat-groep een belang van 12 procent in DaimlerChrysler was geboden.

GM en Fiat willen volgens La Stampa niet integreren, maar een soort confederatie vormen die samenwerkt bij strategieplanning, kostenbeheersing en investeringen. Fiat zou in deze opzet volledig onafhankelijk blijven. Fiat-auto verkocht vorig jaar 2,3 miljoen auto's en staat daarmee op de zesde plaats van autoproducenten. Bovenaan staat General Motors met 5,1 miljoen verkochte auto's.