Economie Japan krimpt verder

De Japanse economie is in het laatste kwartaal van 1999 met 1,4 procent gekrompen en daarmee teruggekeerd in recessie. Dit heeft het Economisch Planbureau vandaag bekendgemaakt.

Het cijfer is slechter dan algemeen verwacht, maar Tokio ziet toch lichtpunten. ,,Ik beschouw dit niet als een recessie, ook al is de groei twee opeenvolgende kwartalen negatief'', zei minister Taichi Sakaiya, hoofd van het Economisch Planbureau, vandaag. Twee kwartalen krimp is de gebruikelijke definitie van een recessie. Volgens Sakaiya zullen ,,nieuwe groeisectoren zoals informatietechnologie de economie voorttrekken.'' Minister Kiichi Miyazawa (Financiën) zei: ,,De economie is duidelijk aan het verbeteren.''

Om zijn optimisme te staven wees Sakaiya op de groei van de investeringen in het bedrijfsleven met 4,6 procent. Daartegenover stonden echter dalingen van alle andere bestanddelen van het bruto binnenlands product (bbp), zoals de particuliere consumptie en overheidsuitgaven. Over het hele kalenderjaar gerekend komt de economische groei uit op 0,3 procent. Die toename is vooral toe te schrijven aan stevige overheidsstimulering in het eerste kwartaal.

De particuliere consumptie, verreweg het grootste bestanddeel van de economie, daalde afgelopen kwartaal met 1,6 procent. Dat is de sterkste daling van de afgelopen twee jaar. Alleen een kopersstaking in 1997, toen de regering de BTW verhoogde, zorgde ooit voor een sterkere daling.

De regering kijkt nu hoopvol naar het bedrijfsleven. Recente cijfers tonen een verbetering van de bedrijfsresultaten en productie, gevolgd door de vandaag bekendgemaakte groei van de investeringen. ,,Maar de vraag blijft of we de volgende stap kunnen bereiken, een herstel van consumptie'', meent Yasunari Ueno, econoom bij Fuji Securities. Volgens Jesper Koll, econoom bij Merrill Lynch, is het echter duidelijk: ,,Alles bij elkaar genomen is het redelijk te stellen dat de Japanse economie op de weg is van herstel.'' Een peiling van het persbureau Reuters onder 19 grote banken en effectenhuizen in Tokio leverde eerder deze maand een groeivoorspelling op van gemiddeld 1,2 procent voor het boekjaar 2000, dat begint in april.