DE STEM VAN DE NOS

De stem die alle andere overbodig maakt, is die van Hans Hogendoorn. Als een stadsomroeper uit vroeger tijden kondigt hij al bijna dertig jaar programma's aan met een geluid als een klok. Het NOS-journaal, Met het Oog op Morgen, Radio Tour de France en alle uitzendingen van de Wereldomroep. Het bekendst werd hij met zijn korte doch krachtige geruststelling dat het buiten dan weliswaar 5 graden mag vriezen, maar dat binnen nog altijd John Jansen van Galen (of Jan Tromp, of Hanneke Groenteman of Henk van Hoorn) zit. Het werd een gevleugelde uitdrukking in radioland. Hogendoorn bedacht hem zelf, in 1975. ,,Eindredacteur Kees Buurman van Met het Oog op Morgen wilde graag een slogan. In Amerika was de uitdrukking `outside it's a lovely 73 degrees' al gangbaar. Toen heb ik daar achteraan bedacht: `binnen zit Wim Bosboom'.'

Zijn `eikenhouten geluid' zoals Veronica-dj Kas van Iersel het ooit noemde, kwam hem goed van pas in zijn begindagen bij Radio Noordzee, begin jaren zeventig, op de middengolf. ,,Daar red je het niet op conversatietoon. Daar moet je die luidspreker echt aan het trillen brengen.' Willem van Kooten, de toenmalige baas van Radio Noordzee, was er danig van onder de indruk. Hij nam Hogendoorn in 1971 aan als nieuwslezer nadat deze spontaan bij hem was binnengelopen. ,,En in die tijd was je dan ook meteen chef nieuwsdienst.'

In tegenstelling tot zijn collega's uit die tijd (Lex Harding, Tom Mulder, Jan van Veen en Tineke de Nooij) is Hogendoorn nooit dj geworden, maar bleef altijd de `droge' aankondiger van programma`s, sinds 1975 bij de NOS. ,,Ik ben niet zo'n prater. Bij mij was het meer een bevlieging of ik wel of niet in een spraakzame bui was. Daar was geen staat op te maken.' Het voordeel daarvan is dat hij nooit uit de mode is geraakt. Zijn stijl is al dertig jaar ongewijzigd; en hij heeft nog altijd een veertigurige werkweek aan zijn voice over werk voor de Wereldomroep en de NOS. Hij ziet dan ook geen reden om zijn geluid te veranderen. ,,Gradueel heb ik hier en daar natuurlijk wel eens wat aangepast. Zo ben ik in de loop van de tijd wat meer lucht gaan geven, omdat ik het wel heel massief vond worden. Maar verder... Wat zou ik moeten veranderen? Moet ik gaan scratchen ofzo?'

(Tekst Japke-D. Bouma, foto NRC Handelsblad, Leo van Velzen)