Conflict Berlijn en Barenboim

De Israëlische dirigent Daniël Barenboim is in conflict geraakt met de sociaal-democratische fractie in de Berlijnse gemeenteraad over het budget van de Berlijnse Staatsopera, waarvan Barenboim chef-dirigent en muzikaal directeur is.

Fractieleider Klaus Wowereit zei gisteren in een kranteninterview dat hij Barenboims eis verwerpt om het opperabudget van zo'n 130 miljoen gulden te verhogen met nog eens meer dan zeven miljoen. Barenboim verbindt daaraan zijn aanblijven na het jaar 2002, maar Wowereit zegt dat er voor 130 miljoen gulden heel goed opera is te maken en dat Barenboim de keus heeft op die condities in Berlijn te blijven werken of om ontslag te nemen.

Barenboim zegt persoonlijk zeer bescheiden te zijn met een salaris van een kwart miljoen voor vijf maanden werk in Berlijn, terwijl hij als dirigent en pianist elders veel meer zou kunnen verdienen. (AFP)