Advocaten Sharif blijven weg na moord op collega

De advocaten van de Pakistaanse oud-premier Nawaz Sharif, die in Karachi terechtstaat op beschuldiging van kaping en poging tot moord, zijn vanochtend weggebleven van de zitting in verband met de moord op één van hun collega's.

Iqbal Raad, één van de advocaten van Sharif, werd afgelopen vrijdag op klaarlichte dag door drie onbekenden doodgeschoten in zijn kantoor in het centrum van Karachi. De raadslieden hadden zaterdag om verplaatsing van de rechtszaak gevraagd omdat Karachi ,,te gevaarlijk'' zou zijn voor de verdediging van Sharif.

Pakistan heeft diep geschokt gereageerd op de moord van de raadsman die zich sinds de staatsgreep door generaal Pervez Musharraf, in oktober vorig jaar, had opgeworpen als de belangrijkste woordvoerder van de gedetineerde premier Sharif. Zeker zeshonderd rouwenden, onder wie veel advocaten, waren zaterdag aanwezig bij de begrafenis van hun collega in Karachi, één van de meest gewelddadige steden ter wereld. Alle advocatenkantoren bleven een dag dicht. Vanuit de grote moskee trok een menigte van duizenden demonstranten naar het graf. Zij riepen leuzen tegen de regering van generaal Musharraf.

Nawaz Sharif zelf vroeg de anti-terreurrechtbank in Karachi vanochtend om uitstel van zijn zaak om te kunnen overleggen met zijn advocaten. Deze week staan de slotpleidooien gepland.

Khawaja Sultan, een andere advocaat van de afgezette premier, zei in het weekeinde al dat de verdediging zich niet meer zou laten zien in de rechtszaal van Karachi. ,,Als Iqbal Raad kan worden vermoord in zijn kantoor, hoe kunnen wij dan veilig zijn in Karachi?'', zei Sultan, die suggereerde dat de verdediging van Sharif zich heeft teruggetrokken zolang de zaak niet wordt verplaatst naar een andere stad, bijvoorbeeld Lahore of de hoofdstad Islamabad.

Sharif kan ter dood worden veroordeeld als hij schuldig wordt bevonden. Verscheidene getuigen, onder wie functionarissen van de luchthaven van Karachi, ondersteunden de afgelopen weken de beschuldiging van de legertop tegen Sharif, dat hij op 12 oktober vorig jaar zou hebben geprobeerd een vliegtuig van Pakistan International Airlines met tweehonderd passagiers te laten verongelukken door het de landing in Karachi te weigeren. Kort nadat het toestel was geland, nam generaal Musharraf de macht over in Pakistan.

Inmiddels hangt ook de vrouw van Nawaz Sharif een zware straf boven het hoofd. Het leger beschuldigde Kulsoom Nawaz in het weekeinde van opruiing tegen de staat en tegen de autoriteiten. De klacht werd ingediend door de politie van de zuidelijke stad Hyderabad, op grond van een aantal politieke toespraken die Kulsoom hield voor partijgenoten van Sharifs Pakistaanse Moslimliga (PML). Als Kulsoom voor de rechter wordt gedaagd kan zij tot levenslang worden veroordeeld.

Sinds haar man vorig jaar aan de kant werd gezet is Kulsoom steeds vaker in de openbaarheid getreden. Zij beschuldigt het leger onder meer van verraad en anti-Pakistaanse, on-islamitische en on-democratische daden.