Zaak-Peper `overtrokken'

Oud-minister Wiegel vindt de grote aandacht van de media voor het uitgavenpatroon van bestuurders ,,overtrokken''. ,,Al die verhalen over de aanschaf van een jacquet of de prijs van de dienstauto: ik vind het eerlijk gezegd niks.''

Wiegel vindt daarnaast de argwaan dat ministers stelselmatig ten onrechte uitgaven doen ,,misplaatst''. ,,Zoveel opwinding in de media over de declaraties van bestuurders geeft de indruk alsof ministers met hun hand in de kas met geld zitten. Ik vind dat een onterechte verdenking. Ik denk dat Nederland over het algemeen een correct land is. Ministers worden door hun ambtelijke omgeving voldoende gecontroleerd om zich binnen de regels te houden. Mijn secretaris-generaal zei wel eens: `minister, dit kunt u niet doen'. Dan gebeurde het niet.''

Wiegel heeft ook sterke bedenkingen bij de wijze waarop het uitgavenpatroon van oud-burgemeester Peper van Rotterdam wordt onderzocht. ,,Ik vind dat de bestuurders in de stad zaken die hen destijds niet bevielen aan de orde hadden moeten stellen toen Peper nog op zijn stoel zat. Dan hadden de wethouders moeten zeggen: dat kan zo niet. Ik vind het niet sterk dat iedereen nu met terugwerkende kracht van alles tegen Peper inbrengt. Eigenlijk hebben die mensen die er toen bij waren en niks hebben gedaan, geen recht van spreken.''