Weer ernstig milieuongeluk in Roemenië

In de buurt van de Roemeense stad Baia Mare heeft zich gisteren opnieuw een ernstig milieuongeluk voorgedaan. Een dam van een reservoir met mijnafval uit lood- en zinkmijnen begaf het.

Hevige regenval en grote hoeveelheden water van smeltende sneeuw sloegen een gat van ruim 25 meter breed in de dam. Naar schatting 20.000 ton zwaar vervuild afvalslib van het staatsbedrijf Remin is daarop in de rivier de Vaser gestroomd. De rivier komt uit op hetzelfde traject dat zes weken geleden werd getroffen door de giftige cyanidestroom van de AURUL SA goudmijn en via de Tisza naar de Donau en de Zwarte Zee stroomt.

Volgens milieudeskundigen in Baia Mare is het ongeluk van gisteren een herhaling van het eerdere incident. In beide gevallen vielen er door extreme hoeveelheden regen- en smeltwater gaten in afvalreservoirs. Bij het laatste ongeluk is echter geen cyanide vrijgekomen, maar wel een grote hoeveelheid zware metalen.

Baia Mare, in het noordwesten van Roemenië, ligt aan de voet van de Karpaten. De heuvels boven de stad zijn rijk aan allerlei ertsen die in de stad verwerkt worden. Bij de mijnbouwindustrie wordt gebruikgemaakt van grote opslagreservoirs voor het mijnafval die door de plaatselijke milieubeweging allemaal als `tijdbommen' omschreven worden.

Bij het eerdere ongeluk in Baia Mare kwam zeker honderdduizend kubieke meter water met hoge concentraties cyanide vrij. Het zwaar vergiftigde water liet een duizenden kilometers lang spoor van dode vis achter. Experts uit Roemenië, Hongarije en Joegoslavië zijn nog bezig om de omvang van de ramp in kaart te brengen.

Het Roemeense ministerie van Milieu heeft de mijnen rond Baia Mare begin februari gevraagd om de dammen rond hun opslagreservoirs te versterken om nieuwe ongelukken te voorkomen. Deze keer heeft het ministerie onmiddellijk alarm geslagen en de buurlanden Oekraïne en Hongarije, en de Donau-commissie in Wenen op de hoogte gebracht.