Vernon Duke

Ernst Vermeulen meldde in zijn bespreking van de cd Zéphir et Flore (NRC Handelsblad, 4 maart) dat de gevluchte Russische componist Vladimir Dukelsky zich op suggestie van George Gershwin omdoopte tot Duke Vernon. Waarschijnlijk zal Gershwin (zoon van Russische vluchtelingen) nooit de voornaam `Duke' hebben voorgesteld: die adellijke eretitel was immers al vergeven aan Edward `Duke' Ellington.

Het was net andersom: Dukelsky werd Vernon Duke. Hij schreef onder die naam populaire theatermuziek, waaronder `April in Paris' (tekst E. `Yip' Harburg) en met Gershwins broer Ira `I can't get started' voor de Ziegfeld Follies van 1936. George Balanchine, een andere Russische vluchteling, verzorgde de choreografie van die show.

Ze hadden elkaar ontmoet bij de Ballets Russes van Diaghilev, die Dukelsky/Duke de opdracht had gegeven voor Zéphir et Flore, een ballet van de Russische vluchteling Leonide Massine. Duke publiceerde in 1955 zijn memoires: Passport to Paris.