Selectie televisie

ACTUALITEITEN

Kruispunt. Live verslag uit de Sint Pieter in Rome waar paus Johannes Paulus II in een bijzondere eucharistieviering een mea culpu uitspreekt voor alle fouten die de katholieke kerk in het verleden heeft gemaakt. Voor en na de viering praat hoogleraar kerkgeschiedenis Peter Nissen over de consequenties. Ned.1, 9.20-12.00u.

Buitenhof. Rick van der Ploeg vertelt over de plannen van de overheid om de razendsnelle ontwikkeling van internet voor kan blijven. Ned.3, 12.07-13.02u.

Netwerk. Aandacht voor het Nederlandse drugsbeleid dat eigenlijk is mislukt want een groep zware criminelen is rijk en ongrijpbaar geworden. Verder de vergeving van paus Johannes Paulus II voor al het onrecht dat vanuit de kerk is gepleegd. Ned.1, 20.16-20.53u.

Lopende zaken. Over de alliantie tussen KLM en Alitalia die dreigt te mislukken en een reportage over de mensonterende situatie in een tehuis voor geestelijk gehandicapte kinderen in Macedonië. Ondanks steun uit o.m. Nederland, is er weinig verbeterd: Veel hulp komt in verkeerde handen. Ned.3, 21.50-22.30u.

DOCUMENTAIRES

Andere tijden. Eerste uitzending van een nieuw programma over eigentijdse geschiedenis begint met een terugblik op de krakersrellen in de Amsterdamse Vondelstraat eind februari 1980. Beleidsmakers van toen geven 20 jaar later openheid van zaken over de dilemma's waar ze destijds mee worstelden. Ned.3, 20.20-20.55u.

Panorama. Over de geheime oorlog en onderhandelingen die gevoerd worden tussen grote multinationals en guerrillabewegingen over het vrijlaten van gekidnapte werknemers. Afl.: Kidnapping business. Canvas, 20.30-21.15u.

Moral combat – NATO at war. Kritische terugblik op onder meer de 78 dagen durende bombardementen van de NATO op Joegoslavië in 1999. Met ook aandacht voor de spionagezaak. BBC2, 22.00-24.00u.

Scenario 2015: De toekomst van Nederland. Eerste uitzending van een 6-delige serie over de toekomst van Nederland gaat over onze natuur. Bewoners van `de Gelderse Poort', een streek bij Arnhem praten over natuurontwikkeling en waterbeheer. In Europees verband heeft Nederland zich verplicht haar natuuroppervlakte te vergroten. Maar wat betekent dat voor de mensen die er wonen? TV2, 23.05-23.54u.

PRAATPROGRAMMA

Van de schoonheid en de troost. Emeritus-hoogleraar biologische psychiatrie Rudy van den Hoofdakker beter bekend als dichter Rutger Kopland herinnert zich momenten van geluk. Maar of het echt zo was, kan hij niet zeggen. Ned.3, 23.05-0.17u.

Het laatste oor. Discussie over de hype rondom de beursgang van World Online met historicus Maarten van Rossem, tekstschrijver Justus van Oel en hoogleraar e-commerce Cor Molenaar. Veronica, 23.55-0.33u.

KUNST

De plantage. Gesprek met Maarten 't Hart over zijn persoonlijke kroniek Een deerne in lokkend postuur. In dit 'dagboek' snijdt hij onderwerpen aan zoals zijn liefde voor Bach, het geloof, zijn passie voor lezen en zijn `grote gekte' travestie. Het Schönbrunn Ensemble treedt op en Lex Harding is de gastrecensent. Ned.3, 17.00-18.00u.

Cultuursteden. Serie over de Europese steden die in 2000 tegelijkertijd culturele hoofdstad zijn brengt vanavond een portret van Helsinki. Canvas, 22.00-22.30u.

FILM

An American Tail: Fievel Goes West (Simon Wells & Phil Nibblelink, 1991, VS). Tweede animatiefilm over het muisje Fievel Mousekewitz speelt in het Wilde Westen. Overdaad aan dreiging en geweld. Stemmen van o.a. James Stewart. RTL4, 14.00-15.20u., onderbroken door reclame.

. Soy Cuba / Ya Kuba (Michail Kalatozov, 1964, Sovjet-Unie/Cuba). Zie Film-vooraf. Ned.3, 14.04-16.18u.

The Nude Bomb (Clive Donner, 1980, VS). Pikante bioscoopversie van de in de jaren '60 populaire tv-serie `Get Smart'. Stuntelend geheim agent Don Adams bindt de strijd aan met uitvinder van een bom die alle kleren op de wereld vernietigt. Ook met Sylvia Kristel, Vittorio Gassman. SBS6, 14.15-15.50u., met reclame.

Return to Oz (Walter Murch, 1985, VS). Ontmythologiserende modernisering van de The Wizard of Oz (1939). In onguur Oz laat Dorothy (Fairuza Balk) zich vergezellen door een kip. BBC1, 15.20-17.05u.

Milk Money (Richard Benjamin, 1994, VS). De cartoons van Norman Rockwell vormde inspiratiebron voor feelgood romantische komedie waarin de Amerikaanse onschuld (in de suburbia) wordt gekoesterd. Halfwees ziet in stadse call girl Melanie Griffith levenspartner voor zijn vader Ed Harris. Net5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Just Cause (Arne Glimcher, 1995, VS). Sean Connery als gepensioneerde Harvard-professor annex fervent tegenstander van de doodstraf biedt helpende hand aan een slordig voor moord en verkrachting veroordeelde zwarte jongeman in thriller die ontaardt in een bonte stoet stereotypen aan zowel blanke als zwarte zijde. Veronica, 21.35-23.25u., met reclame.

. Romeo + Juliet (Baz Luhrmann, 1996, VS). Zie Film-vooraf. Fox, 22.00-0.10u., onderbroken door reclame.

. Conte d'automne (Eric Rohmer, 1998, Frankrijk). Tweeëntwintigste film van de babbelzuchtige, licht-academische, behoedzame en bovenal gerijpte meester Rohmer vormt de afsluiting van diens cyclus Vertellingen van de Vier Jaargetijden. Het is najaar op de kalender maar ook in het leven van twee vriendinnen: een wijnbouwster in de Ardèche (Béatrice Romand) en een boekverkoopster in de Drôme (Marie Rivière). De laatste zet een contactadvertentie voor de eerste. ARD, 23.35-1.25u., tweetalig.

Metroland (Philip Saville, 1997, Eng./Fr./Sp.). Keurig getrouwde, Londense middenklasser Christian Bale wordt anno 1977 door Lee Ross herinnerd aan zijn onconventionele bestaan in het Parijs van eind jaren zestig. Verdienstelijke studie naar gesmoorde idealen. BBC2, 0.00-1.35u.

Il meastro (Marion Hänsel, 1988, België/Frankrijk). Verzorgde maar slepende speelfilm reconstrueert de traumatische oorlogservaringen van dirigent Malcolm McDowell die in een Toscaans klooster de zogenaamde musicus Charles Aznavour leerde kennen. ZDF, 1.40-3.05u., tweetalig.

Nagesynchroniseerd:Knights of the Round Table(R.Thorpe, 1953,Eng.).ARD,15.05-16.55u.;ATerracotta Warrior/Chin yung(Ching-Siu-Tung, 1989,Hongkong).ARD, 1.50-3.35u.