Russisch leger meldt record-verlies

Het Russische leger heeft gisteren bekend gemaakt dat de afgelopen week in Tsjetsjenië 156 man zijn gesneuveld en 157 gewond zijn geraakt. Dit is een van de hoogste verliezen die Rusland tot dusver in een week meldde.

Generaal Valeri Manilov, plaatsvervangend chef-staf van het Russische leger, bevestigde gisteren ook dat een week eerder 84 parachutisten zijn omgekomen. Rusland heeft meer dan 1.500 soldaten verloren in de acht maanden strijd in Tsjetsjenië.

De meeste slachtoffer vielen in de strijd rond het bergdorp Komsomolskoje, waar driehonderd tot zevenhonderd Tsjetsjeense rebellen omsingeld zijn door een Russische overmacht. Hoewel het dorp voortdurend wordt gebombardeerd, zouden de rebellen desperaat standhouden tussen de ruïnes. Vluchtelingen uit het dorp klagen dat de Russen hen een week lang geen kans boden aan de massieve beschietingen te ontsnappen.

Generaal Gennadi Trosjev, die de belegering leidt, zei gisteren dat de Tsjetsjeense commandant Ruslan Gelajev van Komsomolskoje zwaar gewond zou zijn. Russische media melden voorts dat de Tsjetsjeense president Aslan Maschadov er gedood zou zijn, maar Trosjev wilde dat niet bevestigen. Woordvoerders voor de Tsjetsjeense rebellen ontkennen dat Gelajev of Maschadov iets scheelt.

Elders concentreert de strijd in Tsjetsjenië zich rond het dorp Ulus-Kert, waar volgens Russische bronnen de fundamentalistische krijgsheren Basajev en Chatta zich zouden ophouden, en de dorpen Kharsenoi en Khal-Kiloi, diep in de Tsjetsjeense bergen. Het Russische opperbevel schat het aantal Tsjetsjeens strijders momenteel op enkele duizenden.

President Poetin heeft gisteren in een groot interview met de zakenkrant Kommersant voorgesteld om Tsjetsjenië na een Russische overwinning ,,een paar jaar'' onder direct presidentieel bestuur te plaatsen. Poetin sloot erkenning van Tsjetsjeense onafhankelijkheid in welke vorm dan ook uit. ,,De uitdaging is een lokale elite te creeëren die begrijpt dat het voordelig is dat Tsjetsjenië deel uitmaakt van Rusland'', aldus Poetin.

De Russische president prees in hetzelfde interview de KGB, de geheime dienst van de Sovjet Unie waar hijzelf vroeger deel van uitmaakte, als een ,,soepele, professionele organisatie''. Dat in tegenstelling tot de huidige geheime dienst, die volgens Poetin slordig werk aflevert. Over zijn verleden als KGB-medewerker in Oost-Duitsland wilde Poetin slechts kwijt dat hij na de val van de Muur eigenhandig had voorkomen dat een boze menigte het KGB-kantoor in Dresden onder de voet liep. De enige negatieve karaktertrek die zijn bazen indertijd bij hem hadden opgemerkt, was zijn ,,verlaagde gevoel voor gevaar'', zei Poetin verder. (AFP, Reuters)