Onbekommerd de slappe lach

Top Clowns zien eruit zoals het clowns betaamt. Rode dopneuzen hebben ze niet, noch water spuitende bloemen op de revers. Ze lijken eerder op Charlie Chaplin. Ze dragen wijde zwarte herenkostuums, bretels aan de broek, puntige schoenen en een hoofddeksel dat het midden houdt tussen een herenhoed en een mutsje.

De Amerikaan David Shiner en de Canadees René Bazinet ontmoetten elkaar ruim tien jaar geleden als straatartiest op het plein bij het Centre Pompidou in Parijs. Inmiddels zijn ze beroemd. Ze schitterden ondermeer in het Cirque du Soleil.

De show begint zeer traditioneel. De clowns doen een mislukkende goochelact. Het zwierig gezwaaide doekje treft Shiner keer op keer in het oog, het konijn uit de hoge hoed gaat dood. Het is knap van klunzigheid, de clowns hebben beheersing over elk spiertje van hun elastieke lichaam, maar hilarisch wordt het pas later.

Shiner combineert zijn voorbeeldig uitgevoerde mime met een soort stand up comedy. Hij reageert sterk op de zaal, imiteert tussendoor steeds even hoe de toeschouwers achterover leunend zitten te grinniken. Zijn spot is mild, maar doeltreffend: alsof je opeens voor een lachspiegel staat.

Argeloos nahikkende mensen sleept Shiner uit hun stoelen om mee te doen met een van zijn nummers. Zonder woorden legt hij uit wat ze moeten doen: een meisje mag op een stoel naast hem meerijden in zijn auto. Plompverloren gaat ze zitten, zonder eerst het portier te openen.

Shiner vergroot dit soort reacties direct uit, in een razend tempo. Daarbij moet hij ook steeds de vierkoppige band sussen, die in de war raakt en `vergeet' de juiste bijpassende geluiden te maken.

Bazinet is meer een verteller. Hij doet, al pratend, een nummer over een coyote, een kraai en een cowboy op de steppe van Colorado. Afwisselend is hij een van deze figuren of speelt hij de ongenaakbare berg in het midden van de steppe, waar zijn hand als de kraai dan al krassend omheen zeilt.

Samen doen de Big Top Clowns ondermeer een sketch over twee domme inbrekers, die al sluipend door een huis onverhoopt de wc instappen. Het klinkt flauw en overbekend, maar uiteindelijk heeft de hele zaal onbekommerd de slappe lach.

Voorstelling: Big Top Clowns, met David Shiner en René Bazinet. Band o.l.v. Erwin Hoorweg. Productie Gerrit Reus/Big Top b.v. Gezien: 9/3, Schouwburg Orpheus, Apeldoorn. Tournee t/m 2/4. Inl. 0900-9203 of 010-5923155.