Nooit meer bakken geld voor slechte prestaties

Titelhouder Squash City is vandaag en morgen niet van de partij in de Arena voor de play-offs van de Nederlandse competitie. Ondanks het meespelen van wereldtoppers behaalde de Amsterdamse ploeg slechts een vijfde plaats.

Met het nodige leedvermaak reageerde de concurrentie op de uitschakeling van de Nederlandse kampioen Squash City. Helemaal vreemd was die reactie niet. Want de Amsterdamse ploeg trok voor dit seizoen liefst vier spelers uit de top 10 van de wereld aan. Toch ging het mis. ,,Ik ga in de toekomst geen bakken geld meer uitgeven voor slechte prestaties'', stelt teammanager Andrew Davidson.

Met name de Australiër Anthony Hill presteerde onder de maat bij Squash City. Ondanks zijn zesde plaats op de wereldranglijst leed hij in de Nederlandse competitie meer nederlagen dan hij overwinningen behaalde. Davidson is teleurgesteld in Hill, maar hij heeft ook begrip voor diens situatie. ,,Anthony is een gevoelige jongen. Hij moest vaak op nummer één spelen en dat zorgde bij hem voor veel druk. Al die jonge gasten wilden hem graag pakken.''

Squash City had ook dit seizoen in de Nederlandse eredivisie veruit het meeste geld ter beschikking, naar schatting 75.000 à 80.000 gulden. Daarvoor contracteerde Davidson onder anderen de winnaar van de British Open, Jonathon Power (tweede op de wereldranglijst), Simon Parke (vierde), de genoemde Hill (zesde) en Paul Price (tiende). Net zoals vorig jaar was Power de duurste. Hij kreeg 7.000 gulden per partijtje en speelde er vijf. Volgens de reglementen moet een speler vijf duels in de competitie hebben gespeeld om aan de play-offs te kunnen deelnemen.

Het was de bedoeling dat Squash City met Power, Hill, Price en Dan Jensen (22ste in de wereld) in de play-offs zou aantreden. In die samenstelling zouden de Amsterdammers ongetwijfeld kampioen zijn geworden. Maar Squash City wist zich niet bij de bovenste vier te plaatsen. Op de laatste speeldag moest de ploeg met 3-2 winnen van Victoria, maar de wedstrijd ging met 4-1 verloren. Hill en Price gingen ten onder tegen veel lager geklasseerde spelers, Price verloor zelfs met 3-0. De uitschakeling was ook een teleurstelling voor sponsor Delta Lloyd Bank, vooral vanwege de opmerkelijke speellocatie van de play-offs. De Arena in Amsterdam trekt dit jaar extra aandacht.

Volgens manager Davidson is een samenloop van omstandigheden de oorzaak van de slechte eindklassering. Tegenvallende prestaties, blessures, tot in de tenen gemotiveerde tegenstanders en een verkeerde samenstelling van de ploeg. Daarmee trekt Davidson zelf het boetekleed aan. ,,Ik had het team meer diepte moeten geven'', weet hij nu. ,,Dat betekent dat we ook spelers uit de middengroep hadden moeten hebben. Als er ergens in de wereld een groot toernooi was, waren de topspelers niet beschikbaar voor ons. Bij de andere clubs hadden ze betere vervangers. Ik heb veel geleerd.''

Als de sponsor toch besluit door te gaan – en dat is wel de verwachting – worden volgend seizoen hogere eisen gesteld aan de spelers, waarschuwt Davidson. Ze moeten helemaal fit zijn als ze voor Squash City op de baan staan. Davidson: ,,Het is voorgekomen dat spelers pas een paar uur voor de wedstrijd in Nederland arriveerden. Paul Price had voor de wedstrijd tegen Zwolle een reis van 33 uur achter de rug. Hij won zijn partij, maar zijn ogen zaten achter in zijn hoofd. Hij leek wel een zombie. Voordat hij de baan op moest, lag hij ergens in een hoek te slapen. Voor zulke dingen schaam ik me. Het is slecht voor je uitstraling tegenover sponsors en publiek.''

Davidson wil volgend seizoen de beloning voor de spelers meer laten afhangen van hun prestaties. Pas na winst krijgen zij het volledige bedrag uitbetaald. De manager verwacht niet dat deze maatregel de topspelers zal afschrikken. ,,Iedereen zal het logisch vinden. We gaan het gewoon professioneler aanpakken.'' Of Hill volgend seizoen nog van de partij is, valt te betwijfelen. De Australiër heeft een lucratieve aanbieding uit de Verenigde Staten gekregen en Davidson zal hem niet tegenhouden. Hill is al gesommeerd zijn door Squash City betaalde appartement in Amsterdam te verlaten.