Minister Peper 1

Foei NRC Handelsblad, om bijna een `hoofd'-artikel aan de hand van diverse fax-berichten in elkaar te knutselen over de ministeriële auto van de heer Bram Peper, de minister van Binnenlandse Zaken (2 maart).

Hoopt de krant met dit soort breed uitgemeten artikelen de gemiddelde nieuwshonger van de NRC-lezers te kunnen stillen of speelt de krant met dit soort verhalen in op de schijnbaar aanwezige behoefte van het Nederlandse volk om (heimelijk) plezier te beleven wanneer publiekelijk de poten onder iemands stoel worden gezaagd.

Dit is geen pleidooi om het gedrag van de heer Peper goed te praten, maar het gaat te ver wanneer de wel of niet aanwezige kwaliteiten van een minister afgewogen worden aan de hand van `micro-regelgeving' voor de keuze van een dienstauto – heeft Peper nog iets anders gedaan dan in zijn Chrysler rondgereden – met of zonder chauffeur.

Met dit soort benadering van die personen, die nog bereid zijn voor een ministerieel salaris een topfunctie te bekleden wordt het zeer waarschijnlijk dat bij een volgende regeringssamenstelling er alleen nog maar tweede keus-figuren uit de politiek zich voor een ministerspost zullen melden. Personen die bestuurlijk tot op heden nog geen `kikker van de kant hebben kunnen drukken' maar wel met veel fraaie woorden hebben verteld hoe het allemaal veel beter en vooral netter kan – wanneer zij maar eens op die post mogen gaan zitten.