Column

Maxim@pampa.nl

Het wordt de week van Bram en Freek. Bram wacht nagelbijtend zijn rapport van de Rotterdamse bonnetjescommissie af en Freek is de reden waarom ik niet naar Het Boekenbal ga. Na het begrafenisfeestje van Peter Giele in de Roxy ben ik niet meer zo dol op open vuur in Nederlandse theaters. Is de vergunning al aangevraagd? Is de verzekeringsmaatschappij akkoord? En wat gaat Freek doen? Gaat hij Harry's werkje echt verbranden, flambeert hij het alleen of gaat hij experimenteren met de magnetron? Jij hebt natuurlijk geen idee waar het allemaal over gaat, maar ons land kende in 1987 een relletje en dat gebbetje is aan een buitenstaander niet uit te leggen. Zeker niet aan jou. Jij komt uit een land waar echt ontvoerd wordt. De dwaze moeders vragen nog dagelijks aan je vader en zijn vriendjes wat zij met hun kinderen hebben gedaan, maar in je toekomstige vaderland ligt dat anders. Wil je in dit vadsige dwergstaatje om politieke redenen ontvoerd worden dan moet je het zelf doen. De heer Croiset zijn toneelcarrière was dertien jaar geleden een beetje in het slop geraakt en hij genoot van alle aandacht, die hij kreeg tijdens zijn protest tegen het opvoeren van een toneelstukje van Fassbinder. Het gewone volk vond het toen al een relletje van niks en dacht: waar wind je je over op? Toen Croiset ook zag dat het hele protest op niks uitliep, heeft hij zichzelf, plus nog een paar medestanders, met brieven bedreigd. Bij zijn eigen voorstelling deed hij een bommelding, maar daar lag niemand wakker van omdat er geen publiek was. Dat laatste was namelijk ook het probleem van Croiset. De rest van het verhaal leg ik je nog wel een keer uit. Wel weet ik dat ik in die dagen van de bedreigingen en de ontvoering riep: `Er klopt iets niet! Croiset loopt te jokkebrokken!' Gelukkig heb ik daarvan diverse getuigen, die mijn argwaan en ongeloof kunnen bevestigen. Toen hij begin januari zijn doe-het-zelf-ontvoering toe moest geven, kreeg ik onbedaarlijk de slappe lach. De Belgische politie had argwaan gekregen. En waarom? Jules bleek niet zo'n goede acteur, was zelfs zo slecht in zijn vak dat hij een Belgische politieman niet om de tuin kon leiden.

Martin van Waardenberg is al een aantal jaren het gezicht van de klusketen Gamma en speelt in de reclamespotjes de ultieme doe-het-zelver. Als ik de Gamma was had ik Jules gevraagd. Volgens mij de acteur voor een doe-het-zelfspotje.

Waarom het boekenweekgeschenk verbrand moet worden? Omdat Harry Mulisch het gegeven als uitgangspunt voor zijn boekje heeft genomen en de voornoemde Freek bij de door Croiset bedreigde `vrienden' hoorde. Ik zei het je al vaker, maar je wordt koningin van een heel erg klein land. Verder herhaalt de geschiedenis zich: Croiset zijn carrière ging dusdanig slecht dat hij wel een relletje kon gebruiken en nu proef ik eigenlijk weer zoiets. Harry heeft het niet nodig. Wat Jules Croiset doet dinsdagavond? Ik denk dat hij thuis zijn eigen boekenbal verzint.

Verder wordt het ook nog de week van Bram. Aanstaande vrijdag verschijnt het rapport van het onderzoek, dat inmiddels zeven keer meer gekost heeft dan het bedrag waar het om gaat. Afgelopen donderdag las ik in deze krant dat Bram in zijn burgemeesterstijd zo'n rapport nog wel eens onbesproken in een la wilde flikkeren, maar dat zal deze keer moeilijker worden. Of Bram af moet treden? Heel Den Haag acht hem kansloos. Mij zal het jeuken. Weet je wie weg moet? De muffe tutmuts, die vier Margrieten gedeclareerd heeft. Zoiets wil je toch niet in je regering. Dit slaat toch werkelijk alles. Een bonnetje vragen voor vier Margrieten. Margriet is niet alleen je toekomstige tante, maar ook het clubblad voor vrouwen in de overgang. Verder mag de minister, die een jacquet declareert, ook zijn biezen pakken. Niet omdat hij het gedeclareerd heeft, maar omdat hij als VVD'er geen eigen jacquet heeft. Dat laatste is toch het ergste. Een VVD'er heeft een smoking, rokkostuum en een jacquet! Was Gümüs er nog maar. Die stikte voor die honderdtwintig piek zo die handel in elkaar. Maar helaas. Zie je woensdag op de Huishoudbeurs.