LAURENT GARNIER

Als dj werd de Fransman Laurent Garnier over de hele wereld beroemd om zijn vibrerende techno-sets. Maar inmiddels treedt hij treedt minder vaak op als dj en wil eigenlijk het liefst de concertzalen langs met een reguliere show, compleet met band en danseressen. Op zijn nieuwe cd is te horen dat Garnier in een andere stemming is: weg van de nachtenlange danssessies, en op zoek naar de stemmiger mogelijkheden van de electronische muziek.

Dit blijkt vooral uit de afwezigheid van een doorgaand ritme. Garnier overtreedt de wetten van de dansvloer als hij in de meeste nummers van zijn nieuwe cd, Unreasonable Behaviour, vage klopjes en pulsjes de plaats laat innemen van een strakke basis. Dit leidt soms tot mooie intieme soundtracks, waarin ritselende percussie en monotone synthesizers passen bij de geluiden uit een tropisch vogelbos.

Op de voorgrond tsjirpt ergens een krekel en ronkt een didgeridoo, terwijl de achtergrond is dichtgeweven met spinnige synthesizerriedeltjes. Maar Laurent Garnier is geen Howie B, en zijn electronische `luistermuziek' heeft te weinig evocatieve kwaliteit om een cd-lang interessant te blijven.

Laurent Garnier. Unreasonable Behaviour (Pias 137 0115 20)

    • Hester Carvalho