Laag dividend?

De meeste particuliere beleggers zijn totaal niet in dividendrendement geïnteresseerd. Waar het ze om gaat is koerswinst. Dat schiet tenminste op (althans zolang de beursgoden goede zin hebben), en over de 2, met geluk 3 procent dividend betaal je toch maar belasting, zo redeneren ze. Maar er zijn toch ook nog beleggers, vooral ouderen die hun kapitaal nodig hebben als aanvullende bron van inkomsten, voor wie dat dividend wel degelijk van belang is.

Op het eerste gezicht denk je dat beleggers die aandelen kopen vanwege de dividenduitkering, meelijwekkende sukkels zijn. Als het ze gaat om een jaarlijkse uitkering, waarom steken ze hun geld dan niet in obligaties, vraag je je af. Maar bij preciezere beschouwing blijkt het met die sukkeligheid nogal mee te vallen. Iemand die tien jaar geleden een ton te beleggen had, en dat bedrag in een pakket aandelen stak kon – toen nog – rekenen op een dividendrendement van een procent of vier. Dat was ook destijds minder dan de rente die er op obligaties te maken viel. Maar achteraf was dit toch een goede keuze. Want wat gebeurde er? De winsten van beursgenoteerde bedrijven stegen in die tien jaar met tien, vijftien procent per jaar. Dat gaf een geweldige impuls aan de aandelenkoersen, maar ook aan de dividenduitkeringen.

Stel dat die dividenduitkeringen, in lijn met de winsten, jaarlijks met 10 procent zijn opgeschroefd, dan liep de aanvankelijke vierduizend gulden na een jaar al op naar 4.400 gulden, na twee jaar naar 4.900, en uiteindelijk na tien jaar naar 10.400 gulden van die oorspronkelijk belegde ton. Het dividendrendement was achteraf dus aantrekkelijker dan de rente op obligaties, die eerst hoger leek. De ouwetjes hadden het nog niet zo slecht gezien.

Natuurlijk stegen de koersen van aandelen in dezelfde periode nog sneller dan de winsten en de dividenden. Die 10,4 procent op het oorspronkelijke bedrag is als percentage van de huidige waarde van dat aandelenpakket misschien nog maar twee procent. Daarom lijkt dividend nu nog steeds oninteressant. Maar eigenlijk is dat gezichtsbedrog.

Als vanaf volgend jaar dividendinkomsten niet meer volgens de inkomstenbelastingtarieven worden belast, dan zal het dédain waarmee altijd over dividend werd gesproken, wellicht snel verdwijnen.