Kritiek Kamer op koop SBS door UPC

De Tweede Kamer staat kritisch tegenover de overname van SBS door UPC, maar is verdeeld over de te volgen stappen. Regeringspartijen PvdA en VVD willen het oordeel van de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) afwachten – die moet beoordelen of er sprake is van een ongewenste machtsconcentratie. Regeringspartij D66 en de oppositiepartijen CDA en GroenLinks willen hier niet op wachten en willen dat PvdA-staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) nu al stappen onderneemt. Donderdag maakte kabelaar United Pan-Europese Communications (UPC) bekend dat ze SBS Broadcasting (het moederbedrijf van SBS6 en Net5) wil overnemen voor ruim zes miljard gulden.

,,We hadden allang over instrumenten moeten beschikken om dit te voorkomen'', zegt D66-Kamerlid Bakker. ,,De consument moet op de kabel de keuze hebben tussen verschillende aanbieders. Ik ben heel boos op staatssecretaris Van der Ploeg. Zijn beloofde kabelnota is er na twee jaar nog niet. Nu loopt hij achter de feiten aan.'' GroenLinks komt met een initiatiefwet als Van der Ploeg zelf niet optreedt tegen machtsconcentraties op de kabel. De consument kan volgens Tweede Kamerlid Halsema straks kiezen tussen ,,pakketten met pulpprogramma's voor veel te hoge prijzen.''

VVD-minister Jorritsma (Economische Zaken) vindt dat zenders van SBS geen voorrang op de kabel mogen krijgen. Het kabinet heeft gisteren bij afwezigheid van Jorritsma niet gesproken over de overname.