Justitie zet Content onder druk over voorstel schikking

Justitie wil van de raad van commissarissen van uitzendbedrijf Content binnen twee weken weten of hij instemt met een voorgestelde schikking in de voorkennisaffaire rond het bedrijf.

Dat staat in een vertrouwelijke brief die officier van justitie H. de Graaff afgelopen week heeft verstuurd. Een woordvoerder van het openbaar ministerie (OM) bevestigt ,,dat er een uiterste termijn is gesteld omdat we uitsluitsel willen hebben over het transactievoorstel dat op tafel ligt''.

Justitie heeft de afgelopen maanden met Creyf's, de Belgische eigenaar van Content, en de Vereniging van Effectenbezitters een schikking voorbereid. De overeenkomst geldt alleen voor de rechtspersoon Content en niet voor de twee Content-directeuren en president-commissaris A. Maas. Zij zijn in het lopende onderzoek nog steeds verdachten.

Content heeft binnen Creyf's nog een eigen raad van commissarissen waarvan Maas voorzitter is. Formeel moet de raad instemmen met de deal. Het OM wacht al een aantal weken op ondertekening van de overeenkomst, die op initiatief van Contents moederbedrijf Creyf's is opgesteld.

De raadsman van Maas, D. Doorenbos, noemt het ,,hoogst opmerkelijk dat justitie zich met de interne besluitvorming binnen een vennootschap bemoeit''. Hij pleit voor een ,,zorgvuldige beslissing'', maar kan niet zeggen of de schikking wordt goedgekeurd.

De overeenkomst concentreert zich op de inkoop van eigen aandelen door de Content-top tijdens de overnamegesprekken met Creyf's. Beleggers die daar geen weet van hadden verkochten hun aandelen, naar later bleek, voor een lage prijs. Na het overnamenieuws steeg de koers van het aandeel fors.

Om deze beleggers schadeloos te stellen en alsnog te laten profiteren van de overnamepremie is Creyf's nu bereid drie miljoen gulden in een speciaal fonds te storten.

Daarnaast zal Creyf's, in het geval dat de schikking wordt goedgekeurd, een boete van 250.000 gulden betalen in ruil voor ontslag van rechtsvervolging.

Content: pagina 19