In de rij voor 'n 18-jarige

Trulogix, heet het Internetbedrijf van de 18-jarige Tim van den Hoff. Hij richtte het op toen hij zich op school zat te vervelen. Intussen staan Nederlandse toponder- nemers al op de stoep.

Het duizelt Tim van den Hoff nog een beetje. Binnen twee maanden kreeg hij twaalf man in dienst, een gratis vergaderruimte bij Nationale-Nederlanden, een investeerder, de ING Groep, een accountant en een businessplan dat voorschrijft dat hij binnen 2,5 jaar 200 man personeel heeft en naar de beurs gaat. Tim is achttien, woont bij zijn ouders en zit in de zesde klas.

Trulogix heet zijn Internetbedrijf (www.trulogix.nl), dat sinds twee weken is gevestigd in Rotterdam-Noord. Het ruikt er naar verf, op het raam staat nog een andere naam. Het bedrijf is officieel al opgericht op 9.9.1999. Tim zat zich ,,dood te vervelen tijdens de les Handel', ging even naar de gang, belde zijn beste vriend Riemer Palstra op en zei: ,,Ik zie je straks bij de Kamer van Koophandel. Vandaag gaan we ons bedrijf oprichten.'

Tot een jaar of twee geleden, was het vrij moeilijk voor scholieren om snel rijk te worden. Of je zong en danste goed (Michael Jackson, Britney Spears), of je acteerde goed (Macauley Culkin) of je kon voetballen (Ronaldo). Tegenwoordig hoeft een scholier alleen dat te kunnen wat de meeste volwassenen niet kunnen: websites maken.

Het bedrijf van Tim gaat websites ontwerpen voor andere bedrijven. Vanaf augustus zal Trulogix ook sites `hosten' waar bedrijven hun producten via het Internet kunnen verkopen. Ook willen ze software en sites gaan ontwikkelen voor het onderwijs. Tijdens ,,een praatje' in Utrecht op 6 januari over de internationale Internet-wedstrijd Thinkquest die hij in november had gewonnen, ontmoette hij de `internet-baas' van de ING Groep. ,,Het klikte wel', zegt Tim. Sindsdien doet iedereen ,,er alleen maar scheppen bovenop'. ING kocht 10 procent van het bedrijf-in-wording voor 150.000 gulden, Tim en Riemer delen de overige 90 procent. ,,Eigenlijk zijn we dus al 1,5 miljoen gulden waard. Maar dat is natuurlijk niet zo.' Met het startkapitaal gaat hij ,,een dikke auto kopen. Nee jôh, investeren in computers.' En hij betaalt zijn personeel uit.

Dat personeel wierf hij in een café in Hellevoetsluis, waar hij woont. Jonge studenten informatica en grafisch ontwerpen. ,,De beste mensen vind je in de kroeg', zegt Tim. Ze verdienen bij Tim vijf keer zo veel als met een gewoon baantje in een café of in de supermarkt. Maar voor het geld doen ze het niet, vertellen ze. ,,We willen het gewoon meemaken: zo'n bedrijf zien groeien.'. En: ,,dat staat heel goed op je C.V.'

Tim is ,,de prater', hij verkoopt het bedrijf. ,,Ik doe de laatste tijd niet anders meer. Ik praat met iedereen.' Hij heeft ,,niet eens' een bèta-pakket op school. Riemer is de technicus, hij houdt zich bezig met het systeembeheer en met de programmeurs. Tim: ,,Ik kan beter mijn stem laten verzekeren, Riemer zijn handen.'

Veertig uur per week is Tim bezig met school en nog eens veertig uur per week met Trulogix. Aan zeil-instructie, zijn hobby, zal hij deze zomer niet meer toekomen. Als hij maar zijn eindexamen haalt. ,,Anders ga ik af als een gieter.' Na een jaar Trulogix wil Tim naar de filmacademie, want daar ligt zijn hart. Voor andere activiteiten, zoals sport, heeft hij voorlopig geen tijd meer. Bier drinken, dat wel. Met zijn personeel.

Het gaat allemaal zo snel dat Tim het ,,eigenlijk niet bevat'. Hij heeft de directeur van Sun ontmoet en binnenkort gaat hij ontbijten met de directeur van KPN en van UPC. ,,Ik kan er niks aan doen, ik word gewoon uitgenodigd.'

Maar zo hard als de geruchten op school willen, gaat het niet. ,,Ik krijg scheve blikken op school, daar baal ik van. Het gerucht gaat dat ik een goede baan bij Microsoft heb afgeslagen. En dat ik in één dag meer verdien dan de leraren in een maand. Dat is gewoon niet waar. Sterker, Riemer en ik betalen onszelf heel weinig uit.'

Hij vindt het wel een beetje eng, eigenlijk. Zijn ouders zijn er ook niet helemaal gerust op, zegt Tim. Zijn vader is vertegenwoordiger en zijn moeder heeft een atelier. ,,Ze steunen me wel heel erg. Maar wat betreft die financiën – het is zo veel geld.' Om toe te treden tot de internet-beurs NMAX moet een bedrijf minimaal 150 miljoen gulden eigen vermogen hebben, bijvoorbeeld. Daar staan zijn investeerders al voor garant, zegt Tim. ,,Het is moeilijk te bevatten hoor. Ik word wel erg snel volwassen.'

De website waarmee Tim een studiebeurs van 50.000 gulden bij `Thinkquest' won, is te vinden op: www.library.advanced.org/28032

Websites

De Internet-adressen bij het artikel In de rij voor een 18-jarige (in de krant van zaterdag 11 maart, pagina 17) zijn verkeerd. De juiste adressen zijn: www.truelogix.nl en: `library.advanced.org/28032'