Hitlergroet in musical schokkend

Geschokte oorlogsgetroffenen hebben bij Joop van den Ende aangedrongen de Hitlergroet en `Sieg Heil' uitroep te schrappen uit de musical Elisabeth. Van den Ende heeft laten weten de voorstelling niet te zullen aanpassen.

Na de pauze van de musical, over het leven van de Oostenrijkse keizerin Elisabeth, komen acteurs met een op een hakenkruis lijkende band (een swastika met drie poten) om hun arm het toneel op. Grote vlaggen met hetzelfde kruis erop worden neergelaten, waarna de acteurs de Hitlergroet brengen en gezamenlijk `Sieg Heil' roepen.

,,Wat een prachtige avond had moeten worden, werd voor mij een nachtmerrie'', zegt een oorlogsgetroffene, die anoniem wil blijven. Zij is aangedaan door de ,,ontzettend pijnlijke ervaring'' en vreest dat ,,nog elke dag mensen beschadigd worden''.

In een brief aan Van den Ende verzoekt zij hem rekening te houden met oorlogsgetroffenen en de scène te schrappen of tenminste bezoekers vooraf te waarschuwen.

In een persoonlijke reactie heeft Van den Ende ,,oprechte excuses'' aangeboden. De klacht heeft hem ,,zeer aangegrepen [...] en aan het denken gezet''. De scène wordt echter gehandhaafd omdat ,,het opkomende fascisme een belangrijk onderdeel is van het leven van Elisabeth [...] waaraan niet voorbij kan worden gegaan''.

Van den Ende schrijft zich te zullen beraden of bezoekers vooraf gewaarschuwd kunnen worden voor de ,,schokkende beelden''. De brief is ruim twee maanden geleden gedateerd. Op posters en folders van Elisabeth is geen waarschuwing aangebracht. Een woordvoerder van Van den Ende Theaterproducties verzekert dat de medewerkers van de reserveerlijn zijn geïnstrueerd bezoekers op de hoogte te stellen dat er ,,een scène over nazi-Duitsland'' in de musical voorkomt. Bij enkele proeftelefoontjes door deze krant werd de waarschuwing niet geuit.

Een oorlogsgetroffene is teleurgesteld. ,,De scène zit er nog steeds in, er wordt geen waarschuwing gegeven en ze spelen ook nog gewoon op vier mei. Dat is schandalig.''