Haanstraprijs voor oeuvre van Van der Keuken

Johan van der Keuken is de winnaar van de Bert Haanstra Oeuvreprijs 2000. Dit najaar zal de door het Nederlands Fonds voor de Film ingestelde prijs van 100.000 gulden voor de derde keer worden uitgereikt. Eerdere winnaars waren Bert Haanstra (1996) en Fons Rademakers (1998).

De naar de eerste laureaat vernoemde prijs is de Nederlandse filmonderscheiding waar het hoogste geldbedrag aan is verbonden. De Bert Haanstra Oeuvreprijs is bestemd voor een filmmaker die gedurende meerdere decennia een consistent oeuvre heeft opgebouwd en die zowel nationaal als internationaal aanzien geniet.

Vorig jaar had het Filmfonds al besloten dat de prijs dit jaar zou worden toegekend in de documentaire sector. De jury bestond uit Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven, publicist Anil Ramdas en regisseur Pieter Verhoeff, en werd geadviseerd door filmhistoricus Bert Hogenkamp.

Johan van der Keuken (Amsterdam, 1938) debuteerde in 1955 als fotograaf en, na een filmopleiding aan de IDHEC in Parijs, in 1960 als filmmaker met Een zondag. Hoewel Van der Keuken zijn uit ruim vijftig titels bestaande werk zelf liever niet als `documentaires' bestempelt, wortelen de films wel direct in zijn waarneming van de werkelijkheid. Tot zijn bekendste recente films behoren Bewogen koper (1993), Amsterdam Global Village (1996) en De grote vakantie (2000).Het juryrapport noemt Van der Keuken `een filmisch poeet'. Ook prijst de jury de filmmaker om de meerduidigheid van zijn films: ,,Hoewel de wereld zijn locatie is, weet hij met zijn associatieve stijl onverwachte verbanden te leggen en de wereld tot menselijke proporties terug te brengen.''