Gasunie loopt vooruit op liberalisering

De N.V. Nederlandse Gasunie geeft haar afnemers al per 1 januari 2003 de keuze hun gas te betrekken van alternatieve leveranciers. Daarmee loopt het bedrijf vooruit op de verdere liberalisering van de gasmarkt.

Dat heeft Gasunie-directeur G. Verberg gisteren bekendgemaakt. De Tweede Kamer begint maandag met de behandeling van de Gaswet, waarin de liberalisering wordt geregeld. Minister Jorritsma (Economische Zaken) liet onlangs weten dat wat haar betreft de gasmarkt al in 2003 geheel geliberaliseerd wordt. Daardoor krijgen kleine en middelgrote gebruikers vrije keuze van leverancier. Het oorspronkelijke voorstel voor de Gaswet ging uit van 2007. Grootverbruikers hebben al vrije keuze.

Verberg deelde mee dat Gasunie zichzelf ten behoeve van de liberalisering opsplitst in een productie- en transporttak. De operatie, waarbij onder meer 1.100 gasdistributiepunten worden aangepast, kost ongeveer 130 miljoen gulden.

Met het verbreken van de exclusieve leveringscontracten draagt de Gasunie ook geen verantwoordelijkheid meer voor de zogenoemde leveringszekerheid. Die verantwoordelijkheid komt bij de distributiebedrijven.

De liberalisering van de markt voor grootverbruikers heeft Gasunie tot nu toe 35 tot 40 procent marktaandeel in dit segment gekost. Dat betekent een verlies van ongeveer 1 miljard gulden op een omzet van ruim 17 miljard gulden. Verberg ging twee jaar geleden nog uit van een verlies van maximaal 10 tot 15 procent marktaandeel, ,,maar het gaat harder dan we hadden voorzien''.

Hij wijt de grote teruggang aan het feit dat de Nederland een van de meest open gasmarkten van Europa is, zelfs voordat de Gaswet van kracht is. ,,Hoewel de winstmarges in landen als Duitsland, Frankrijk en België hoger zijn dan in Nederland, trekt iedereen toch deze kant op.'' Gasunie wil zelf vooralsnog niet met gastarieven stunten. Het verlies van marktaandeel hoort bij de veranderende markt, vindt Verberg. ,,Maar er is wel een ondergrens'', erkende hij.

Om tegemoet te komen aan de wensen van de politiek en commercieel gevoelige gegevens te beschermen splitst Gasunie zichzelf juridisch op. Voor transport en service wordt een apart kantoor opgericht, dat ook fysiek op afstand van het hoofdkantoor in Groningen komt. Verberg denkt zo wantrouwen van concurrenten en overheid weg te nemen. De transport- en servicesafdeling zal zowel met de producent Gasunie als met concurrenten onderhandelen over onder meer de gastransporttarieven.