DONNA'S HEIMWEE-ETEN

Zo vaak als ik maar kan trek ik er met commissario Guido Brunetti op uit. We wandelen over de Rialtobrug naar de markt waar we `puntarelle' kopen. Voordat we ons bij de questura melden eten we iets bij `Da Remigio'. Soms varen we naar San Michele om een lijk te bekijken. Hebben we haast dan eten we vlak bij huis bij `Do Mori' (San Polo, Calle Do Mori 429) een knapperige stengel van bladerdeeg waar een plak prosciutto omheen is gewikkeld. Liever nog eten we in dezelfde wijk seppie e polenta bij Brodo di Giuggiole (Fondamenta Minotto 158).

Commissario Guido is de hoofdpersoon in Donna Leon's boeken die in Venetië spelen en waarin heel veel eten voorkomt. De commissaris wisselt het oplossen van moorden af met bezoeken aan cafés, bars en restaurants. Mijn Venetiaanse heimee-wandelingen spelen zich 's avonds laat in bed af.

Soms is de beschrijvingen van een mij onbekend gerecht zo aantrekkelijk dat ik opsta om het in een kook- of woordenboek op te zoeken. Ik kan pas lekker slapen als ik weet wat een `capriolo' is en het adres van `Nico's bar', (Záttere ai Gesuati, Dorsoduro) befaamd om zijn gianduiotto (praliné) ijs, op een plattegrond heb opgezocht.

Donna Leon schreef o.a. Death at la Fenice, Acqua Alta en A noble radiance. Guido Brunetti houdt van zeebaars, een Venetiaanse specialiteit die op verschillende manieren wordt klaargemaakt: gegrild, gestoofd en gebakken. Vandaag het recept voor `branzino al forno', zeebaars uit de oven.

Bereiding: verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de schoongemaakte vis onder de kraan af. Dep hem droog met keukenpapier. Stop de kruiden en de in plakjes gesneden knoflook in de buik van de baars. Roer het citroensap door het broodkruim en voeg zoveel olijfolie toe dat er een stevig papje ontstaat. Leg de vis in een met olijfolie ingesmeerde vuurvaste schaal. Smeer hem in met het broodpapje. Laat de vis in circa 40 minuten in de oven gaar worden.