BRITSE ZIEKENHUIZEN KONDEN GRIEP NIET AAN DOOR TE WEINIG BEDDEN

`Crisis as flue grips Britain' kopten de Britse kranten begin januari. Een influenza-uitbraak zorgde er voor overvolle ziekenhuizen en een tekort aan bedden voor acute opnamen. Scherpe kritiek op de Labourregering deed premier Blair beloven dat Groot-Brittannië binnen vijf jaar evenveel aan gezondheidszorg uitgeeft als verder in de Europese Unie gebruikelijk is.

Om dat te bereiken moet Groot-Brittannië het aantal ziekenhuisbedden voor acute opvang bijna verdubbelen, zo laten huisarts A. Bartelds en prof.dr. J. van der Zee, directeur van het NIVEL (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg) zien. Zij vergeleken de griepcijfers in Nederland en Groot-Brittannië en relateerden die aan de ziekenhuisvoorzieningen in beide landen. Aan beide zijden van de Noordzee is de afgelopen 20 jaar het aantal ziekenhuisbedden per 1.000 inwoners fors gereduceerd, maar Nederland heeft nu nog altijd meer bedden dan de Britten hadden vóór hun bezuinigingen. Het resultaat is dat er nu in Nederland – per 1.000 inwoners – tweemaal zoveel ziekenhuisbedden zijn als in Groot Brittannië. In Duitsland, aldus beide onderzoekers, staan overigens weer tweemaal zoveel bedden klaar als in Nederland. Het verschil tussen Groot-Brittannië en Nederland groeit nog omdat in Groot-Brittannië in verhouding meer bedden voor niet-acute zorg zijn verdwenen dan in Nederland. De gevolgen laten zich aflezen uit het aantal ziekenhuisopnamen: in 1980 waren die in Nederland en Groot-Brittannië nog gelijk (11 opnamen per 100 inwoners per jaar), maar in Engeland steeg het naar 21 en in Nederland is het gedaald naar 10 in 1997. Dit betekent waarschijnlijk dat in het UK dezelfde mensen vaker het ziekenhuis in en uit gaan. Een opname in Groot-Brittannië duurt ook half zo lang als in Nederland.

Met deze voorzieningen bereikten de Britten begin januari kennelijk de grens aan de zorg. Bartelds en Van der Zee tonen aan dat de griep in Nederland en Groot-Brittannië ongeveer even hard toesloeg. 250 à 300 mensen per 100.000 voelden zich in de eerste twee weken van januari in beide landen grieperig, of maakten een flinke aanval door. Het was ook hetzelfde influenza A/Sydney virus dat toesloeg, maar van de kwetsbare bevolking (ouderen en chronisch zieken) was in Nederland 80% gevaccineerd en in Groot-Britannië slechts 40%. Omdat vaccinatie niet altijd volledig tegen influenza beschermt, maar wel de ernstige complicaties goed voorkomt, hadden de Britten met hun beddenaantal dat niet meer op ziektepieken is berekend er beter aan gedaan om een intensieve vaccinatiecampagne te voeren.

    • Wim Köhler