Baggeraar Boskalis staat in spagaat

De baggeroorlog tussen Boskalis en HBG heeft zich verplaatst van België naar het Damrak en de rechtszaal. HBG claimt 1 miljard.

Rob van Gelder moet beleefd blijven én tegelijkertijd zeggen dat hij het veel beter kan. De topman van baggerconcern Boskalis wil het veel grotere HBG overnemen. Samen sterk in de baggerindustrie, samen groeien in de bouw en samen wellicht terug in de Midkap-index met de nummers 26 tot en met 50 van de beurs. ,,Jonge mensen willen werken voor een bedrijf dat een winner is'', zegt Van Gelder.

Hij moet lijmen en stroop smeren. Maar hij moet ook de aandeelhouders van HBG ervan overtuigen dat ze hun aandelen beter kunnen inruilen voor aandelen Boskalis (plus een beetje contant geld) omdat hij meer winst uit hun bezittingen kan persen dan HBG zelf.

,,In juridisch en financiële termen heet het een overname'', begon Van Gelder gisteren zijn spagaat op een persconferentie in Amsterdam. ,,Maar we bedoelen natuurlijk een samengaan. De voordelen zijn overweldigend.'' Zo overweldigend dat Van Gelder de rollen best wil omdraaien. Een overname van Boskalis door HBG? ,,Daar heb ik absoluut geen bezwaar tegen, ware het niet dat de financiële verhoudingen alleen de figuur toelaten dat wij een bod uitbrengen.''

Van Gelder bedoelde te zeggen dat het bouw- en baggerconcern HBG weliswaar veel meer omzet maakt (4,7 miljard euro tegen 800 miljoen euro) en meer mensen in dienst heeft (22.000 tegen 3.000), maar dat Boskalis op de beurs meer waard is. En in de nieuwe economie wordt de slagkracht van een bedrijf bovenal bepaald door zijn beurswaarde. Die wordt zelfs de doorslaggevende factor als het bod voor een groot deel uit eigen aandelen bestaat, zodat de hoogte van het bod schommelt met de eigen beurskoers. Juist de steeds verder oplopende beurskoers van het Britse telecomconcern Vodafone dwong het Duitse Mannesmann om zijn beschermingsconstructies overboord te zetten en alsnog te onderhandelen over een `vriendelijk' samengaan.

Boskalis biedt de aandeelhouders van HBG 435 miljoen gulden in contanten plus 19 miljoen nieuwe aandelen. Volgens die slotkoers van donderdag waren die aandelen 980 miljoen gulden waard, volgens de slotkoers van gisteren nog 945 miljoen gulden. Hoe verder de koers zakt, hoe veiliger HBG zich kan voelen achter zijn beschermingswal.

HBG heeft immers niet stil gezeten. Er zijn goedkope aandelen geplaatst bij een bevriende stichting die nu 50 procent van de zeggenschap over HBG heeft. En HBG heeft Boskalis voor de rechter gedaagd. Dinsdagochtend dient in Dordrecht een kort geding waarin Boskalis wordt beschuldigd van het breken van een soort niet-aanvalsverdrag tussen beide bedrijven. Volgens Boskalis claimt HBG een schadevergoeding van 1 miljard gulden.

Financieel analist André Mulder van zakenbank Metzler wijt de koersreacties op de beurs – Boskalis omlaag, HBG slechts weinig omhoog – aan de vele onzekerheden die er aan het bod kleven. De rechter zou Boskalis kunnen verbieden te bieden. En zelfs als Boskalis alle gewone aandelen in bezit krijgt, moet het bedrijf bijvoorbeeld nog naar de Ondernemingskamer om een fusie af te dwingen. ,,Er zit veel logica achter de overname'', zegt Mulder. ,,HBG heeft een slechte vermogenspositie zodat het bedrijf niet veel kan, terwijl Boskalis geld over heeft.''

Mulder is ook tevreden met het soort voorspelling dat Van Gelder heeft gedaan over een gecombineerd Boskalis-HBG in het jaar 2000: een 30 procent hogere winst dan de 120 miljoen euro van het duo in 1999. Maar hij kreeg helaas geen uitleg over hoe Van Gelder dat wil bereiken. De winstsprong zou wel eens vrijwel volledig uit Duitsland kunnen komen, waar HBG de afgelopen jaren dramatische verliezen heeft geleden. Mulder rekent voor 1999 nog met een verlies van 50 miljoen euro; Van Gelder voorspelde dit jaar ,,geen grote lekken meer'' in Duitsland. Tel uit de winst.

Meer duidelijkheid krijgen aandeelhouders donderdag. Dan komt HBG met zijn jaarcijfers. ,,HBG heeft een machtig wapen in handen'', zegt Mulder. ,,Als ze donderdag durven aan te kondigen dat ze dit jaar 50 procent meer winst gaan maken, zeggen ze eigenlijk: we kunnen het zelf, we hebben Boskalis helemaal niet nodig.''