Analisten: Nasdaq naar 6000

Op de laatste handelsdag voor het weekeinde was de hausse op de Nasdaq verdwenen. Niettemin eindigde de schermenhandel met een plusje van 2,20 punten, wat na het record op donderdag opnieuw het hoogste slot betekende: 5049 punten.

De stijging, die in de loop van de dag veel groter was geweest, volgde op de jongste analyses van effectenhuizen. Daarin zien de auteurs de index van de schermenhandel verder klimmen tot 6000 punten. Dat zorgde aanvankelijk voor een behoorlijke vaste stemming waarin de Nasdaq optrok tot ver boven de 5100 punten.

Dat die stijging in de loop van de handel weer verloren ging, was het gevolg van winstnemingen. Tal van beleggers maakten van de hoge koersen gebruik om voor het weekeinde contant geld te innen. Die trend was ook zichtbaar bij de beleggers in de industriefondsen.

Dat zette de Dow-Jonesindex op verlies. De toonaangevende graadmeter van dertig belangrijke aandelen zakte 81,91 punten tot 9928,82 punten. Dat betekende een verlies van 0,8 procent. De daling van de Dow vloeide voor een deel voort uit de winstwaarschuwing die soep- en worstjesfabrikant Dial vrijdag naar buiten bracht. Dat raakte tegelijkertijd andere producenten van voedingsmiddelen.Vooral Unilver-concurrent Procter and Gamble en frisdrankfabrikant Coca Cola, moesten aan waarde inboeten.

De euro moest op de wisselmarkt van New York toch weer terrein prijsgeven. De koers kwam uit op 0,9630 dollar vergeleken met 0,9660 dollar een etmaal eerder.