Wolters sterft, rest Damrak loopt door

Dat de voormalige sterren Elsevier en Wolters Kluwer al enige tijd uit de gratie zijn, werd vanmorgen hardhandig onderstreept door de ongekende koersval die Wolters Kluwer doormaakte.

Beleggers in andere fondsen trokken zich er weinig van aan. Dat was te zien aan de winst die de AEX-index desondanks wist te boeken. De index stond rond het middaguur 6,25 punten hoger op 674,34 punten. Daarmee deed Amsterdam nauwelijks onder voor de rest van de Europese beurzen.

Wolters Kluwer viel aanvankelijk met 36 procent tot 22,20 euro, nadat bleek dat het concern de eerstvolgende twee jaar geen winstgroei zal doormaken. Oorzaak is de investering in Internetactiviteiten, waar de uitgever de komende jaren omgerekend zo'n 550 miljoen gulden in steekt. De onenigheid over het plan, die bestuursvoorzitter Van Kempen vanmorgen de kop bleek te hebben gekost, droeg ertoe bij dat de koersval zo ongewoon sterk was. Rond het middaguur was Wolters Kluwer nauwelijks hersteld, en noteerde 31,5 procent lager op 23,70 euro. Elsevier hield zich onder al dit geweld goed staande, en boekte een winstje van 1,8 procent op 9,85 euro. Op de lange termijn bezien is er evenwel weinig verschil tussen de twee: beide noteren ze op dit moment op hun koersniveau van 1996. VNU, dat wél in trek is bij beleggers, won intussen bijna 1,5 procent op 76,10 euro, en noteert nu zesmaal zijn gemiddelde koersniveau van 1996.

Gedragen door een recordstijging van de Amerikaanse Nasdaq-index gisteren in New York waren de ICT-fondsen vanmorgen ijzersterk. ASML kon met ruim 9 procent omhoog naar 152,50 euro, Philips steeg met 4 procent tot 204,65 euro en UPC herstelde van gisteren met een koerswinst van 2 procent op 234,60 euro.

Op basis van gunstige koersontwikkelingen van alle Europese telecomfondsen steeg KPN met 2,9 procent tot 141,65 euro.

Boskalis, dat voorbeurs bekendmaakte 1,4 miljard gulden over te hebben voor bouwer HBG, zakte bijna een euro terug op 22,50.

Endemol genoot op de Midkap van de belangstelling voor entertainmentbedrijven. Het aandeel profiteerde mee van de aankoop door kabelaar UPC van het Zweedse SBS Broadcasting en steeg bijna 6 euro naar 99,05.

Ook het Midkapfonds Cap Gemini was in trek, nadat in Parijs bleek dat de Franse softwaremaker een alliantie heeft gesloten met het Amerikaanse Sun. De koers sprong met 6,4 procent op tot 352,15 euro, en dat is een verdubbeling ten opzichte van december. De financiële sector was zwak, met lichte verliezen voor zowel ABN Amro, ING als Fortis. Alleen Aegon kreeg een late beloning voor zijn winstcijfers van gisteren, en klom 2,5 procent tot 68,80 euro.

Koninklijke Olie kon een winst van 1 procent laten zien tot 58,30 euro. Daarmee nestelde het olieconcern zich weer stevig in de bandbreedte rond de 58 euro, waarin het zich al sinds vorig jaar zomer beweegt.