Wolters Kluwer stort in op beurs

Uitgeversconcern Wolters Kluwer is vanmorgen op de beurs met een derde in waarde gekelderd, nadat het concern bekendmaakte dat de winst dit en volgend jaar niet zal groeien. Ook werd bekend dat bestuursvoorzitter C. van Kempen vijf maanden na zijn aantreden aan de kant wordt gezet. ,,Het belang van Wolters Kluwer is gediend bij zijn terugtreden'', liet het uitgeversconcern vanmorgen weten. Het stelde dat verschillen van mening over de te voeren strategie ten grondslag liggen aan het vertrek van de topman. Plaatsvervangend voorzitter van de raad van bestuur, R. Pieterse, neemt de toppositie over.

In een ongekende koersval daalde het aandeel Wolters Kluwer vanmorgen met 36 procent tot ruim 22 euro, de laagste koers sinds medio 1996. Daarmee raakte de uitgever in een half uur tijd ruim 3 miljard euro aan beurswaarde kwijt. Rond het middaguur noteerde Wolters Kluwer een koers van 23,05 euro, een verlies van 33,5 procent. Het komt zelden voor dat een beursfonds van deze omvang in zo korte tijd zo sterk daalt. Waarop het meningsverschil in de top van Wolters Kluwer zich concentreerde, was vanmorgen niet duidelijk. In analistenkringen werd verondersteld dat Van Kempen nog rigoreuzer te werk had willen gaan bij de Internet-strategie van het concern. Wolters Kluwer wilde vanmorgen geen nader commentaar geven.

De uitgever meldde vanmorgen dat de nettowinst over 1999 met 16 procent gestegen was tot 788 miljoen gulden. Wolters Kluwer maakte ook bekend in de eerstvolgende drie jaar 250 miljoen euro (55 miljoen gulden) te zullen investeren om zijn producten te verhuizen naar het Internet. Door die investering zal de winstgroei de eerstvolgende twee jaar achterwege blijven.

Pas in 2002 zal de winst van Wolters Kluwer weer groeien. Uit de teleurstelling van beleggers daarover verklaarde analist A. Moons van zakenbank CSFB vanmorgen de omvang van de koersval.

,,De investeringen die moeten worden gedaan in Internet zijn zo hoog dat die ten koste gaan van de marges van Wolters Kluwer'', aldus Moons.

Analisten hadden nog onlangs van het concern de verwachting gehoord dat de winstgroei de eerstvolgende jaren 15 procent zou blijven bedragen. Volgens Moons is er bij beleggers op dit moment weinig vertrouwen in bedrijven die zelf de `migratie' van hun producten naar Internet ter hand nemen. In nieuwsoortige ondernemers, die dat van buitenaf doen, is dat vertrouwen er wel.

In beurskringen was vanmorgen te beluisteren dat Wolters Kluwer door de koersdaling steeds meer het karakter krijgt van een overnamekandidaat.

Een overname door de Canadese concurrent Thomson, samen met Wolters Kluwer en Reed Elsevier wereldleider op het gebied van juridische informatie, zou mogelijk zijn. Of een samengaan van Wolters met Reed Elsevier, waarover vorig jaar nog gesprekken tussen de twee bedrijven op niets uitliepen.

De omzet van Wolters Kluwer steeg vorig jaar met 12 procent tot 6,7 miljard gulden. De middelen voor de Internetinvesteringen zal Wolters Kluwer mede betrekken uit de verkoop van bedrijfsonderdelen die het niet meer rekent tot de kernactiviteiten. Wolters Kluwer nam vorig jaar 28 bedrijven over, voornamelijk in de Verenigde Staten.