Vrijheid van dansen in Italië in discussie

De muziek wat zachter en iedereen op hetzelfde moment naar huis. Met die maatregel wil het Italiaanse kabinet een einde maken aan het `bloedbad van zaterdagavond' onder de uitgaande jeugd. Maar van alle kanten barst de kritiek los: de vrijheid van dansen zou in gevaar komen.

Al jaren wordt er gezocht naar een antwoord op de onverbiddelijke voorspelbaarheid waarmee iedere zaterdagnacht discogangers de dood vinden bij verkeersongelukken. Het nieuwste voorstel komt van minister van Binnenlandse Zaken Enzo Bianco. Alle disco's in het land om drie uur dicht, om de dansnomaden na dat uur geen gelegenheid meer te geven. Om de decompressie van de discogangers te bevorderen, zou de laatste twee uur geen alcohol meer moeten worden geschonken. En het laatste uur moet ook de muziek zachter.

,,Misschien is de minister nooit jong geweest'', reageert de consumentenorganisatie Aduc boos. De meeste bezoekers gaan pas tussen middernacht en één uur naar de disco. Dan dreigt de nacht wel heel kort te worden. De actiegroep `Nacht is Leven', die opkomt voor de rechten van de nachtbraker, protesteert tegen ,,hypocriet moralisme''. En zelfs de leiding van Jong Links, die normaal het centrum-linkse kabinet weinig in de weg legt, doet een gepassioneerde oproep: ,,Minister, laat ons dansen.''

,,Ik hou van muziek, ik dans graag, en toen ik meer tijd had ben ik wel eens gaan dansen'', antwoordt de getergde bewindsman. Als een vader die onderhandelt met zijn kinderen zegt hij dat over vier uur als sluitingstijd valt te praten.

Maar Bianco maakt tegelijkertijd duidelijk dat hij niet langer passief wil blijven kijken naar de foto's van autowrakken die iedere maandagmorgen in de krant staan. ,,Ieder jaar sterven er ongeveer vijfhonderd jongeren nadat zij naar de discotheek zijn geweest'', rekent hij voor.

Meer politiecontrole op drank- en drugsgebruik, suggereren de disco-exploitanten. Openbaar vervoer, is een andere suggestie. Maar als de disco's om drie uur dicht gaan, heeft niemand nog slaap en gaan er duizenden mensen zwerven, waarschuwt `Nacht is Leven'.

Maar de burgemeester van Rimini, de badplaats aan de Adriatische Zee die iedere weekeinde discogangers van honderden kilometers ver trekt, voelt dat maatregelen onvermijdelijk zijn. Om vijf uur dicht, en daarvoor anderhalf uur decompressie, is zijn tegenvoorstel. Het kabinet vergadert verder.