Vrienden Kohl zamelen zes miljoen mark in

De Duitse oud-bondskanselier Kohl heeft met een inzamelingsactie onder zijn relaties een bedrag van 5,9 miljoen mark verzameld. Uiteindelijk hoopt hij uit te komen op een bedrag van 6,3 miljoen mark. Dat is de geldboete die de CDU moet betalen omdat Kohl twee miljoen aan donaties in het verleden heeft verzwegen.

Alsof er niets gebeurd was, riep Kohl de `bengels van de pers' op, en zij kwamen – in groten getale. Kohl droeg weer zijn staalblauwe pak, net als vanouds toen hij in de bondskanselarij in Bonn zat. Maar gisteren kwam de vroegere staatsman door de achterdeur de Konrad Adenauer-stichting binnen en moest hij voor de huur van de conferentiezaal betalen.

Nee, het geheim van de onbekende donateurs die hem begin jaren negentig ruim twee miljoen mark hadden gegeven, wilde Kohl niet prijsgeven. Wel noemde hij de namen van andere gulle gevers en deelde een lijst rond met namen van zijn helpers: liefst 34. Een bedrag van 5,9 miljoen mark heeft de oud-kanselier de laatste weken in zijn brede vriendenkring verzameld om de schade voor de CDU een beetje goed te maken.

Mediamagnaat Leo Kirch (1.000.000 mark), toneelspeler Heiner Lauterbach (10.000 mark), de topman van Nestlé, Helmut Maucher (500.000 mark), actrice Uschi Glas (10.000 mark). Ook de prominente sociaal-democratische ondernemer Erich Schumann van de mediagroep WAZ (800.000 mark) heeft geld gegeven. Als ,,eerbetoon aan mijn politieke werk'', zei Kohl. Deze toevoeging was de uitdrukkelijke wens van de gevers, voegde hij er aan toe. Want daar gaat het de kanselier zelf natuurlijk ook om: dat zijn goede naam weer enigszins wordt hersteld.

Helmut Kohl en zijn echtgenote Hannelore zelf hebben ook de hypotheek op hun eigen huis in Oggersheim verhoogd om de CDU een donatie van 700.000 mark te kunnen geven. De extra lening wil de voormalige CDU-voorzitter terugbetalen met geld dat hij met zijn memoires hoopt te verdienen – een ,,uiterst spannend boek'' dat over twee jaar zal verschijnen, na de Bondsdagverkiezingen, grijnsde de kanselier.

Het was een zelfbewust optreden van Helmut Kohl. Hij las een korte verklaring voor, zonder polemiek en zonder verwijten.

,,Ik betreur mijn fouten en heb daaruit politiek consequenties getrokken'', zei hij enigszins plichtmatig. Hij had het tenslotte al zo vaak gezegd.De bijzondere persconferentie die Kohl georganiseerd had, maakte één ding duidelijk: de oud-kanselier wil het weer goedmaken.

Met de opvolging van de afgetreden partijleider Wolfgang Schäuble wil de oud-kanselier zich niet bemoeien. En wat hij van mevrouw Merkel (partijsecretaris) vindt? Niemand heeft vrouwen zo gepromoot als hij, zei Kohl. De nieuwe partijleiding heeft in ieder geval zijn steun. Maar zijn Bondsdag-mandaat legt hij niet neer. Alleen al niet vanwege het parlementaire onderzoek dat volgende week begint en twee jaar in beslag zal nemen. ,,Zonder mandaat ben ik volkomen weerloos'', zei Kohl. Sinds november heeft hij zich niet meer in de Bondsdag laten zien, maar gisteren beloofde hij vast van plan te zijn weer naar de Rijksdag te komen.

Wolfgang Schäuble was terughoudend. De partij is blij met elk bedrag, want voorlopig moet de CDU ruim veertig miljoen mark boete betalen in verband met het financiële schandaal. Maar ,,het vertrouwensverlies kan niet door geldbetalingen alleen verdwijnen'', zei Schäuble. Dat kan alleen herwonnen worden door grondige opheldering van de affaire.