VLOEKEN TIJDELIJK IN PRIJS VERHOOGD

Schelden wordt duur tijdens het komende Europese kampioenschap voetbal. Het Openbaar Ministerie verhoogt tijdelijk de tarieven voor wangedrag. Kankerlijers? Dat is dan 1.250 gulden.

Neem de FC Den Haag Hardcore Hooligan Homepage (,,voor alle hoolies behalve Ajax'). Zomaar een voorbeeld. Afgaande op de nieuwe richtlijnen van het Openbaar Ministerie is taalgebruik zoals op deze webpagina straks meteen goed voor duizenden guldens boete. De conversatie in het gastenboek op de site kent zo zijn eigen stijlbloempjes: Eén en al `kankerleiers', `Twente-joodjes' en `time for real war!!'.

Dat is dan 1250 gulden voor belediging en 2.000 gulden wegens discriminatie, alstublieft. Ongeveer twee keer zoveel als u gewend bent.

De prijzen voor wangedrag gaan fors omhoog deze zomer. Gisteren maakte procureur-generaal T. van Daalen tijdens een perspresentatie bekend dat tijdens Euro 2000 de boetes voor een aantal delicten ,,aanzienlijk hoger' worden dan normaal. Graag verstrekt het Openbaar Ministerie een lijstje onder het motto: ,,Wij willen boter bij de vis'.

Openbare dronkenschap, een valse naam opgeven, vuurwerk voorhanden hebben of zomaar baldadigheid, kan onder normale omstandigheden een boete van 250 gulden opleveren. Tijdens Euro 2000 wordt dat tarief verhoogd van 500 tot 750 gulden. En dan is de hooligan nog goedkoop uit.

Discriminatie? Nu 1.000 gulden, wordt 2.000 gulden. Mishandeling? Was 750 gulden, mag omhoog naar 1500. Verzet aanhouding? Verhoogd van 1.000 tot 1500 gulden. Agentje pesten of belagen, ofwel `ambtsdwang'? Verdubbeld tot 2.000 gulden.

Als de impact van een rel groter is, zei PG Van Daalen gisteren, dan zullen wij de straf daaraan aanpassen. Het OM wil ook extra pinautomaten in de wedstrijdsteden: Boeteservice aan de buitenlandse hooligan.

Woordvoerder E. Stolwijk van het Openbaar Ministerie meldt dat het hele justitiële plan van aanpak voor Euro 2000 is besproken met minister Korthals (Justitie) en dat de tijdelijke prijsverhoging nergens de wettelijk geoorloofde maxima voor boetes overschrijdt. Maar of het helpen zal?

Tja, zegt Stolwijk. Bij zijn weten is nooit onderzoek gedaan naar het effect van het verhogen van boetes op de mate waarin delicten worden gepleegd. ,,Maar je zou toch dénken dat het helpt?' Neem de verhoging van verkeersboetes, zegt hij. Die ging weliswaar gepaard met intensievere controle, maar dat is tijdens Euro 2000 ook zo. En in het verkeer is het aantal overtredingen er aanzienlijk door verminderd. ,,Al kun je je wel afvragen, of je wat in het verkeer gebeurt mag overplaatsen op het gedrag van hooligans.'

De duurste kaartjes tijdens het EK: 3.250 gulden voor een `superdeluxe-arrangement' tijdens de finale. Dan kan men zich een vloek veroorloven.

MARGRIET OOSTVEEN