Van Lanschot optimistisch

Na een flinke winstgroei in 1999 heeft de bank Van Lanschot haar winstdoelstellingen verder verhoogd. Voor de langere termijn verwacht het bedrijf jaarlijks een winstgroei per aandeel van minimaal 12 procent (was 10 procent) te realiseren. Het minimale rendement op het eigen vermogen wordt opgeschroefd van 10 procent tot 15 procent.

Dit heeft de bank vanochtend bekendgemaakt. Van Lanschot, sinds juni vorig jaar genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs, boekte over 1999 een nettowinst van 62,4 miljoen euro (137 miljoen gulden) een stijging van 26 procent ten opzichte van 1998. Het rendement op het gemiddeld eigen vermogen steeg van 15.5 procent naar 17,6 procent.

Ook voor het jaar 2000 heersen gunstige vooruitzichten. De bank verwacht haar activiteiten te kunnen uitbreiden op het gebied van private banking (vermogensbeheer voor welgestelde cliënten) en dienstverlening voor familiebedrijven. Deze uitbreiding gaat dit jaar wel tot hogere lasten leiden. In 1999 stegen de lasten al met bijna 13 procent tot 190 miljoen euro, vooral een gevolg van hogere personeelskosten (plus 19 procent) en door uitgaven aan de automatisering. Ook voor het lopende jaar denkt de Bossche bank meer uit te moeten trekken voor haar personeel.

Ondanks de stijging van de bedrijfslasten is de verhouding tussen de lasten en de baten in het afgelopen jaar verder verbeterd. Dankzij een een stijging van de baten met 16 procent, stond tegenover elke binnengekomen gulden 64 cent aan kosten. Een jaar eerder was dat nog 65,8 cent.

Beleggers reageerden nauwelijks op de jaarcijfers. Het aandeel Van Lanschot veerde vanochtend 90 cent op, maar stond even later weer op de slotkoers (42 euro) van gisteren. Het aandeel ging vorig jaar naar de beurs voor 36,50 euro.

Volgens Van Lanschot zijn de goede resultaten voornamelijk te danken aan een flinke groei van het cliëntenbestand. Het aantal particuliere relaties steeg met 5.300 tot 43.600. Op de zakelijke markt kreeg Van Lanschot er 400 cliënten bij waarmee een totaal van 3.900 relaties werd bereikt. Het balanstotaal liep op van 7,4 miljard tot 8,2 miljard euro.