Van Abarth tot Zündapp

Het bezit van klassieke auto's wordt steeds populairder en daarmee de catalogi die de aspirant-bezitter inzicht geven in zijn eventuele nieuwe aankoop. Zo is er in boekvorm de Onschatbare Klassieker, die tien jaar geleden voor het eerst verscheen in bescheiden vorm. De editie voor het jaar 2000 bestaat uit twee zeer lijvige pockets, die samen een overzicht bieden van 4.200 klassiekers. Zwart-wit fotootjes van de verschillende modellen worden erin geflankeerd door een aantal kerngegevens, zoals aantal en inhoud van de cylinders, vermogen, topsnelheid, maten en geschatte waarden van de auto in uiteenlopende condities. De Onschatbare Klassieker is een onmisbaar naslagwerk voor de liefhebber die actief met zijn hobby bezig is, maar heeft in de loop der jaren concurrentie gekregen van de Oldtimer Catalogus, die ook jaarlijks wordt bijgewerkt.

De Oldtimer Catalogus is er ook op cd-rom. De eerste versie verscheen in 1998 en is nu geheel bijgewerkt. Hij is duidelijk minder compleet dan de Onschatbare Klassieker, maar is dan ook totaal anders van karakter. Het schijfje kan natuurlijk wel als naslagwerk worden gebruikt, maar leent zich veel meer voor een avondvullend programma, waarbij 1.500 auto's van ruim 200 merken de revue passeren. Beginnend met de modellen van de Abarth en eindigend met de dieptreurige Janus van Zündapp.

De Oldtimer Catalogus op cd-rom ligt ook niet, zoals de Onschatbare Klassieker, zwart beduimeld naast een telefoontoestel op een plank in de garage, maar staat in een glanzende, veel te grote doos naast de computer te wachten tot hij de machine genoeglijk aan het knorren mag maken.

Dit is in de eerste plaats een kwestie van vermaak. Schijf erin, achterover leunen en het spektakel gaat uit zichzelf beginnen. Inderdaad met een Fiat-Abarth Bialbiero, die tussen '60 en '63 is gemaakt. Niet alleen een opsomming van feiten rond dit lichtblauwe duiveltje, maar ook een tekst die de auto in zijn historische context plaatst: ,,Een lekkernij op basis van de Fiat 600. Samen met de gebroeders Zagato ontwierp Carlo Abarth deze kleine flitser. De carrosserie was natuurlijk van aluminium en van een afstandje verried de `double bubble' de signatuur van Zagato.''

Rechtsboven een fotootje van de auto waar het om gaat. Hij kan worden aangeklikt en verschijnt vervolgens op alle inches die het volle scherm meet. De foto's komen weliswaar overeen met die van de catalogus in boekvorm, maar zijn `blown up' toch beduidend aantrekkelijker om nader te bestuderen.

Met de muis kan het selectiescherm worden geopend en gesloten, zodat op alfabet naar een specifiek merk kan worden gezocht, dan wel de karakteristieken worden gelezen van de auto die wordt getoond. Dus ook de geschatte prijzen in drie condities. De laagste taxatie krijgt de `matige staat, compleet en rijdbaar'. Duurder is het exemplaar in `redelijke staat, gekeurd en rijklaar'. Het meest kost de auto `in goede staat, gerestaureerd of origineel'.

Belangrijke gegevens als technische specificaties, uitvoering, productie-jaren en -aantallen ontbreken dus niet, maar het aantrekkelijkst zijn toch de toelichtingen van de hand van Ton Lohman, een voor Nederlandse begrippen gedegen auteur op het gebied van klassieke auto's. Niet alleen krijgt het getoonde model een adequate beschrijving, ook de geschiedenis van het merk wordt bondig doorgenomen.

En zo surft `de kijker' fluitend van de biografie van de in Wenen geboren Carlo Abarth, langs de Tjechische Aero Minor, via de Arnolt MG naar de wildvreemde Amerikaanse Bricklin, om eens een paar vrijwel vergeten merken te noemen. Met een snelle zoekfunctie kan een selectie worden gemaakt van auto's uit een bepaalde tijd, met een bepaalde topsnelheid, met een bepaalde motor of andere overeenkomsten, een duidelijke meerwaarde ten opzichte van de boekvorm.

De toegevoegde waarde is echter onmiskenbaar steeds te vinden in de teksten, die meer dan eens een `Aha Erlebnis' opleveren. Neem de prachtige Britse sportwagens van Elva, bepaald niet onbekend, maar waar kwam toch die naam vandaan? Grapje van grondlegger Frank Nichols. Zij verwijst naar het Franse `elle va = zij gaat'.

Oldtimer Catalogus 2000 (Uitgeverij Elmar). Prijs 49,95 gulden. Voor Windows 95/98.

    • Bram Pols