UPC betaalt ruim 6 miljard voor SBS

Kabelaar United Pan-Europe Communications (UPC) wil SBS Broadcasting, het moederbedrijf van SBS6 en Net5, overnemen voor 2,8 miljard dollar (6,3 miljard gulden). Dat voornemen heeft UPC gistermiddag bekendgemaakt. SBS stemt met de overname in.

UPC wil zijn diensten op het gebied van kabel, telecom en Internet uitbreiden met radio- en televisiestations om programma's van de SBS-stations langs zijn verschillende distributiekanalen (zoals betaaltelevisie en Internet) te verspreiden. UPC wil ook nieuwe Internet-diensten en themakanalen opzetten.

UPC betaalt de overname deels contant en deels in eigen aandelen. Per aandeel SBS betaalt UPC omgerekend 190 gulden voor elk aandeel SBS, een premie van 30 procent op de beurskoers van SBS van gisterochtend. Met SBS is afgesproken dat de overname een feit is zodra UPC tweederde van de aandelen SBS in handen heeft. Het hele overnameproces kan zo'n drie maanden duren, omdat de Amerikaanse toezichthouder SEC groen licht moet geven aan de beide aan de NASDAQ genoteerde ondernemingen. UPC is voor 54,2 procent in handen van het Amerikaanse bedrijf United Global Com. Microsoft heeft 7 procent van de aandelen UPC, 3 procent behoort toe aan `passieve' investeerders uit Israel. De rest van de aandelen zijn beursgenoteerd in Amsterdam (AEX) en New York aan de schermenbeurs NASDAQ.

UPC heeft al een belang van 23 procent in SBS. Ze werkten sinds vorig jaar samen bij het kopen van uitzendrechten en het ontwikkelen van themakanalen. Zowel UPC als SBS is nu nog verliesgevend. SBS meldde gisteren een verlies van bijna 100 miljoen gulden over 1999. UPC verloor in de eerste negen maanden van vorig jaar 700 miljoen. In omzet is UPC (609 miljoen gulden) een maatje kleiner dan SBS, dat 948 miljoen omzet. De beurswaarde van UPC is echter een veelvoud van die van SBS.

Het aandeel SBS is in reactie op het nieuws met meer dan 30 procent gestegen. UPC daalde gisteren met 7,6 procent, vanmorgen is de koers weer licht gestegen.

Het nieuws is bij de Vecai, branchevereniging van de kabelbedrijven, met groot enthousiasme ontvangen. ,,Hierdoor krijgt de markt een enorme impuls.'' Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) kondigde gisteravond in het NOS Journaal aan dat hij de nieuwe combinatie goed in de gaten zal laten houden. ,,Als het gaat om klasieke tv, moet UPC wel waarborgen dat er eerlijke toegang is voor alle andere zenders. Ze mag niet alleen die zenders bevoordelen waar ze toevallig eigenaar van is'', aldus Van der Ploeg.

ACHTERGROND UPC: pagina 11