Stern nieuwe chef-econoom Wereldbank

Nicholas Stern gaat Joseph Stiglitz opvolgen als chef-econoom van de Wereldbank. De controversiële Stiglitz kwam regelmatig in het nieuws vanwege zijn onversneden kritiek op de werkwijze van de Wereldbank en het Internationale Monetaire fonds. Stiglitz legde vorig jaar zijn functie neer om te kunnen ,,zeggen wat hij wilde.''

De Brit Stern is afkomstig van de Oost Europa-Bank, waar hij van 1994 tot 1999 werkzaam was. Als chef-econoom hield hij zich bezig met het hervormen van de centraal-geleide planeconomieën in de richting van het vrije-marktsysteem. Stern zei zich in te zullen spannen een duidelijke omschrijving te geven van de voornaamste uitgangspunten van de Wereldbank: het terugdringen van armoede en het stimuleren van groei. Verwacht wordt dat Stern het hier niet gemakkelijk mee krijgt. Een rapport over de Wereldbank, woensdag gepresenteerd aan het Amerikaans Congres, beveelt aan veel steunoperaties aan arme landen stop te zetten. (Reuters)