Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over een project op de Amsterdamse middelbare scholen dat erop is gericht jonge meisjes te waarschuwen voor loverboys, vlotte jongens die op slinkse wijze meisjes voor de prostitutie werven. Verder een gesprek met scheidend luchtmachtgeneraal B. Droste. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Over de bestuurscultuur in Rotterdam in de tijd dat minister Peper daar burgemeester was met een oud-wethouder, oud-directeur van het havenbedrijf en de Rotterdamse ombudsman. Ook een reportage over een psycho-therapeutisch centrum in Berlijn waar oud-communistische Oost-Duitsers geholpen worden met `westers leven'. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Reportage over een commerciële draagmoeder die na het baren van een tweeling de kinderen niet meer af wil staan aan haar homoseksuele opdrachtgevers. Verder de positie van Oostenrijk in Europa en aandacht voor een Amerikaanse luchtmachtofficier die tijdens de NAVO-luchtaanvallen op Joegoslavië zou hebben gespioneerd voor Belgrado. Ned.3, 22.35-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Battle for the planet: Land wars. Documentaire over Ruigoord. Zie TV-vooraf. Discovery, 19.00-19.30u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprekken met actrice Nadja Hüpscher, momenteel te zien in de film Rent-a-friend en de band Van Dik Hout met de titelsong. Ook aanwezig Jeltje van Nieuwenhoven, voorzitter van de Tweede Kamer. RTL4, 23.00-23.45u.

Mtwee. Schaatscoach Henk Gemser praat over zijn naderend afscheid en de fractievoorzitters van PvdA en CDA, Ad Melkert en Jaap de Hoop Scheffer, over Zuid-Afrika. Zanger Thé Lau schreef een boek en zingt een lied. Verder het `mea culpa' van de paus. TV2, 23.00-23.55u.

SPORT

Sportpaleis De Jong. O.a. een portret van de atleet Troy Douglas die deze week werd vrijgesproken van het gebruik van nandrolon. Ned.3, 20.25-20.57u.

KUNST

Stardust. Een gesprek met regisseur Jasmin Dizdar over Beautiful People, een satire over Bosniërs en Britten. Voorts het Nederlandse Buñuel Genootschap en het gevangenisdrama The Green Mile. Ned.3, 20.57-22.00u.

FILM

King Ralph (David S. Ward, 1990, VS). Melige satirische komedie waarin John Goodman, entertainer uit Las Vegas, onverwacht koning van Engeland wordt en zich verbaast over die zonderlinge Britten. RTL5, 20.30-22.15u., met reclame.

. Dr. No (Terence Young, 1962, Engeland). Allereerste James Bond-film lanceerde voor een relatief laag budget de uiterst succesvolle formule en is volgens menigeen nog altijd de beste van de serie. Met Sean Connery, Ursula Andress. Net5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Brylcream Boulevard: Blueberry Hill 2 (Robbe de Hert, 1995, België). Boertige vervolgfilm beschikt over fractie van charme van het origineel. Leerlingen van de ambachtsschool herenigen zich anno 1963 om de rechtstreekse uitzending van een liefdadigheidsactie van hun vroegere schooldirecteur Frank Aendenboom te verstoren. De Hert reconstrueerde met zichtbaar plezier de ouderwetse televisiecultuur. VRT, 21.35-23.08u.

Sorcerer (William Friedkin, 1977, VS). Peperdure remake van Franse klassieker Le Salaire de la Peur (Henri-Georges Clouzot, 1953) valt in het niet bij het orgineel. Vier desperate mannen, onder wie Roy Scheider, dienen explosief materiaal per vrachtwagen door Zuid-Amerikaanse jungle te vervoeren. Net5, 22.35-1.15u., met reclame.

. The Usual Suspects (Bryan Singer, 1995, VS). Ingenieuze, door Christopher McQuarrie geschreven misdaadfilm over vijf elkaar volstrekt onbekende criminelen die, gezamenlijk in voorarrest, verdacht van een overval, een wraakoefening beramen om de New-Yorkse politie in diskrediet te brengen. Een complexe thriller, met een aan The Killing ontleende structuur, bijna stug en van een weemoedig soort mannenromantiek. Canvas, 22.50-0.35u.

. Understanding Jane (Caleb Lindsay, 1998, Engeland). Gedrevenheid straalt af van low-budget-productie over moeizame liefdesrelatie tussen twee Eenzame Harten in Londen. Ned.3, 23.20-0.59u.

Hard Target (John Woo, 1993, VS). Hollywooddebuut van om zijn `gestileerde geweld' geroemde cult-regisseur uit Hong Kong. Jean-Claude Van Damme versus zieke Lance Henriksen die jachtpartijen organiseert op dakloze oorlogsveteranen. BBC1, 23.25-1.00u.

Le grand Pardon II (Alexandre Arcady, 1992, Frankrijk). Vervolg op Franse tegenhanger van The Godfather (uit 1982), waarin Siciliaanse folklore systematisch werd vervangen door religieuze en familietradities van een uit Algerije afkomstige, joodse gangsterfamilie. RTL4, 0.05-2.25u., met reclame.

Croupier (Mike Hodges, 1998, Engeland/Duitsland). Doorsnee-thriller vertelt volgens versleten film noir-procédé over een croupier annex schrijver die voor een foute vrouw valt en een bestseller schrijft. Ned.3, 0.59-2.30u.

Puppet on a Chain (Geoffrey Reeve, 1970, Engeland). Speedboatrace door Amsterdamse grachten vormt hoogtepunt van actiethriller naar Alistair MacLean. Over jacht op drugshandelaren. BBC1, 1.00-2.35u.

. New York Stories (Martin Scorsese, Francis Coppola & Woody Allen, 1989, VS). Zie Film-vooraf. BBC2, 1.55-3.55u.

Race for your Life, Charlie Brown (Bill Melendez, 1977, VS). Derde tekenfilm naar de strip van Charles Schulz speelt in een zomerkamp. Morgen, SBS6, 11.50-13.05u., met reclame.

Nagesynchroniseerd: The Serpents' Kiss (Philippe Rousselot, 1997, Eng./Fr./Duitsl.). ZDF, 22.45-0.30u.; The Lightship (Jerzy Skolimowski, 1985, VS). ZDF, 1.10-2.35u.