Schadevergoeding beeldhouwers Expo 2000

De Stichting Nederland Wereldtentoonstellingen zal de vijftien Nederlandse beeldhouwers, met wie contractbreuk is gepleegd, een schadevergoeding betalen. De beeldhouwers werden bijna twee jaar geleden uitgenodigd deze zomer deel te nemen aan een overzichtstentoonstelling van Nederlandse beeldhouwkunst op de Expo 2000 in Hannover, maar nadat veel in gang was gezet, gelastte een nieuw aangetreden commissie eind vorig jaar het geheel abrupt af. De beeldentuin, die bij het Nederlands paviljoen zou worden ingericht, tastte de kwaliteit van het paviljoen aan, aldus de commissie. Een voorstel om de tentoonstelling acht kilometer verderop op vlotten en in containers in te richten, wezen de kunstenaars af. De stichting heeft de advocaat van de kunstenaars nu laten weten over een schikking te willen praten. De advocaat beraadt zich met zijn cliënten over de hoogte van de claim.