Roemeense minister alsnog afgetreden

De Roemeense minister van Defensie, Victor Babiuc, is gisteren afgetreden. Maar de crisissfeer die de Roemeense politiek in zijn greep heeft, mede naar aanleiding van Babiucs positie, is niet geweken.

Babiuc stapte vorige maand uit de Democratische Partij (PD), die wordt geleid door collega-minister Petre Roman van Buitenlandse Zaken. Babiuc verweet Roman autoritair gedrag. Sindsdien eisten Roman en zijn PD zijn ontslag als minister van Defensie. Babiuc weigerde echter af te treden. Hij werd daarin gesteund door premier Isarescu, president Constantinescu en de belangrijkste partijen in de regerende coalitie, de christen-democraten en de liberalen. Romans vastbeslotenheid zijn voormalige vice-partijvoorzitter als minister weg te krijgen ging zo ver dat hij, zonder Babiuc zelfs maar te informeren, een bezoek van diens Nederlandse collega De Grave aan Boekarest afgelastte.

Gisteren zwichtte Babiuc. Maar de regering en de coalitiepartners van de PD eisen een tegenprestatie van de Democraten: ze willen Babiucs ontslag pas laten ingaan als de PD eerst instemt met een pakket hervormingsmaatregelen die op korte termijn moeten worden genomen met het oog op het toetredingsoverleg met de EU.

Roman was gisteren woedend over die voorwaarde. Hij zei dat de PD al met het pakket heeft ingestemd en dat de coalitiepartners met hun ,,gemarchandeer'' en hun ,,immorele koehandel in achterkamers'' de samenwerking binnen de coalitie op de tocht zetten. Hij dreigde uit de coalitie te stappen. Op 17 maart beoordeelt het PD-bestuur ,,de effectiviteit van de huidige regering'', zo kondigde Roman aan. ,,Dan zal blijken of de PD lid van de coalitie blijft.''

De coalitiepartners van de PD houden echter vast aan hun voorwaarde. ,,Als zij [de PD] het akkoord niet tekenen gaan we niet over tot vervanging van Babiuc'', aldus de leider van de liberalen. Waarnemers tekenen hierbij aan dat het geruzie moet worden gezien tegen de achtergrond van de komende verkiezingen. in maart worden gemeenteraadsverkiezingen gehouden en in november zowel parlements- als presidentsverkiezingen.

Het pakket van hervormingsmaatregelen betreft de begroting van dit jaar, de verkoop van staatsboerderijen en de teruggave van bezit dat door de communisten is onteigend. De PD zegt dit pakket te onderschrijven. Maar de Democraten zijn niet bereid in te gaan op de voorwaarde van de coalitiepartiners omdat ze de hervormingen niet willen verbinden met Babiucs vertrek. (Reuters, AP, AFP)