Ramsj

Johanna Jacobs (red.): Peter van Straaten. Ingenaaid, Waanders 1997, van ƒ49,50 voor ƒ19,95. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam.

Aantrekkelijke uitgave, samengesteld naar aanleiding van een overzichtstentoonstelling van Van Straatens werk. Naast artikelen van onder anderen Siegfried Woldhek, John Jansen van Galen en Rinus Ferdinandusse, biedt het boek een ruime keuze uit het werk van de tekenaar: cartoons, politieke prenten, erotische tekeningen, de Vader & Zoon-strip en – voor het eerst gepubliceerd – illustraties uit de natuurlogboeken die Van Straaten in zijn jonge jaren bijhield.

Alison Friesinger (ed.): Portugal. Ingenaaid, APA Publications 1997, van ƒ48,50 voor ƒ12,50. De Slegte.

Een van de tientallen Insight Guides uit 1997 en 1998. De gidsen beginnen allemaal met een beknopte geschiedenis van het desbetreffende land en een aantal thematische stukken over bijvoorbeeld kunst en architectuur. Daarna breekt het echte toeristische werk aan met een lange reeks bezienswaardigheden, kaarten en reistips. Enkele andere delen uit de serie: Frankrijk, Israël, Vietnam, Chili, Costa Rica, Japan en New York City (ƒ12,50 per deel).

Jules Vallès: Kind/Jongeman/Opstandeling. Paperbacks, De Geus 1993/1995, van ƒ120,– voor ƒ29,90.

Steven Sterk Utrecht.`Ik ken maar één voorbeeld van een boek dat nog net zo sprankelend en fris is als dat van Vallès: Woutertje Pieterse, het terzelfdertijd geschreven meesterwerk van onze eigen Multatuli,' schreef Jaap Goedegebuure in HP/De Tijd over de autobiografische romantrilogie van Jules Vallès (1832-1885). Hoofdpersoon is Jacques Vingtras, een onvermoeibare doorzetter die zich, na een barre jeugd, ontwikkelt tot leraar, journalist en bovenal een bevlogen revolutionair die een hoofdrol speelt bij de Parijse Commune.

Nigel Nicolson: Long Life, memoirs. Gebonden, Putnam 1998, van ƒ58,65 voor ƒ15,95. Nayler & Co Den Haag.

De autobiografie van Nigel Nicolson, vooraanstaand uitgever, schrijver, politicus en – zijn treurig lot – zoon van Harold Nicolson en Vita Sackville-West (wier affaire met Violet Trefusis hij beschreef in zijn bekendste boek Portrait of a marriage). Long Life geeft een levendig, met veel `small talk' gekruid beeld van de Engelse upperclass. Opvallend is de openhartigheid waarmee Nicolson schrijft over zijn bewondering voor Mussolini en Goebbels die hij beiden op massabijeenkomsten in Rome en Berlijn aan het werk zag.

De affaire tussen Vita Sackville-West en Violet Trefusis wordt ook aangesneden in Mrs Keppel and her daughter van Diana Souhami, een dubbelbiografie van Alice Keppel, de maîtresse van Edward VII (en overgrootmoeder van Camilla Parker-Bowles, Prins Charles' grote liefde), en haar dochter Violet Trefusis. `A wildly entertaining portrait of scandal and society from Victorian times to the 1970s,' oordeelde de Literary Review. Het Martyrium, van ƒ65,50 voor ƒ14,95.

Flor Peeters & Maarten Albert Vente: De orgelkunst in de Nederlanden, van de 16de tot de 18de eeuw. Gebonden, Gaade 1984, van ƒ295,– voor ƒ85,–.

Monumentaal werk dat op het eerste gezicht voorbestemd lijkt voor een plaats op de sakontafel. Een misverstand, blijkt snel, want het boek ontpopt zich als een uiterst grondige en specialistische studie over de orgelkunst in Nederland en Vlaanderen. Onder orgelkunst verstaan de schrijvers zowel de orgelcompositie en het orgelspel als de orgelbouw. Schitterende illustraties en diverse bijlagen.

Nog specialistischer is De geschiedenis van het astronomisch kunstuurwerk van de campanoloog (`deskundige op het gebied van klokkenspelen', meldt Van Dale) André Lehr. Fascinerend boek over alles wat er aan kunstuurwerken te zien (van planeten tot marionetten) en te beluisteren (klokken, wijsjes) valt. De Slegte, van ƒ130,50 voor ƒ65,–.

Eric Hobsbawm und Marc Weitzmann: Magnum photos 1968. Gebonden, Braus 1998, van ƒ124,50 voor ƒ39,90. Premsela Amsterdam.

`Ein Jahr, das die Welt bewegt', zo luidt de ondertitel van deze verzameling indringende persfoto's uit 1968. Geen onderwerp uit dat turbulente jaar wordt overgeslagen: de escalatie van de Vietnamoorlog en de vele demonstraties daartegen, de Sovjet-inval in Tsjechoslowakije, de oorlog in Biafra, de moorden op Martin Luther King en Robert Kennedy, de revolutionaire Meimaand in Parijs en nog veel meer.

Darina Allen: Ierse seizoenen (kookboek). Gebonden, Schuyt & Co 1997, van ƒ59,50 voor ƒ19,95.

De Bengel Dordrecht.

`Een lofzang op eerlijk voedsel en verse producten', staat er op de flap van dit fraai verzorgde kookboek. De honderdvijfentwintig recepten zijn afkomstig van de Bally-maloe Cookery School, en hebben als uitgangspunt de seizoenoogsten van het omliggende Ierse platteland. Nadruk dus op groenten, peulvruchten, kool en andere gezonde kost. Bij De Bengel liggen nog meer aardige kookboeken in de ramsj, zoals De traditionele desserts van Frankrijk van Gaston Lenôtre (ƒ29,95) en, de Engelse tegenhanger, 100 verbluffende desserts van Mandy Wagstaff (ƒ19,95). Bij Scheltema Amsterdam ten slotte is Rijst, rijkdom in recepten (ƒ14,95) te vinden, het befaamde kookboek van Sri Owen.