Pokémon-kaarten afgepakt

Een 11-jarige jongen in Amerika krijgt een schadevergoeding van 3000 gulden omdat een schooljuf zijn stapeltje van 161 Pokémon-ruilkaarten had afgepakt en zoek heeft gemaakt.

De ouders van Rudy Donithan-Treat waren zo boos dat de school de kaarten weg had gemaakt, dat ze naar de rechter gingen. Vorige week besliste de Amerikaanse kantonrechter dat de school de jongen schadevergoeding moet betalen. Want als iemand van de schoolleiding de ruilkaarten afpakt, moet de school de kaarten veilig bewaren, vindt de rechter.

De ouders vroegen een schadebedrag van 10.000 gulden (5.000 Amerikaanse dollar), maar dat vond de rechter te gek. De 11-jarige Rudy uit Oakly in Californië is blij met de schadevergoeding van 3.000 gulden (1.500 dollar). ,,Daar kan ik een hoop Pokémon-kaarten voor kopen'', zei hij na de uitspraak van de rechter.

De juf van Rudy, die schoolhoofd is, zegt dat ze steeds kaarten afpakt van kinderen omdat ze ruzie maken over het ruilen van de kaarten. Op sommige scholen in Nederland, waar Pokémon net als in Amerika en Japan inmiddels een grote rage is, zijn de kaarten ook verboden. Er mag niet geruild worden, omdat sommige kinderen kaarten van jongere kinderen pikken, of omdat er ruzie ontstaat.

Maar op de meeste Nederlandse scholen mag buiten de lesuren met Pokémon-kaarten gespeeld worden. Zoals op de Burghtschool in Amsterdam. ,,Met knikkeren krijg je meer ruzie'', zegt Cees van Wezel (11), ,,omdat ze daarbij vals kunnen spelen. Dat kan bij Pokémon niet.'' Vandaar dat hij en zijn vriendjes uit groep 7 het maar onzin vinden dat het spel op school verboden wordt. In de gang bij de voordeur van de school staan tien jongens en een meisje uit groep 6 en 7 te dringen om elkaars kaarten te bekijken. ,,Ik heb een Marchamp'', ,,Ik een Poliwrath!'' roepen twee jongens, wapperend met de kaarten met de betreffende Pokémon-monsters. Vooral de kaarten met glimmende achtergronden zijn erg gewild. Sinds een week zijn er ook Nederlandstalige Pokémon-kaarten. ,,Wij ruilen alleen, we spelen niet dicht bij de muur of dat soort spelletjes'', vertelt Wim Bloem (11), ,,dat deden we wel met Magic-kaarten'' zegt hij over de vorige ruilkaarten-rage. De meesten kijken 's ochtends of in het weekeinde naar de televisie-tekenfilms van Pokémon (op Fox Kids). En ze verheugen zich op de lange Pokémon tekenfilm die op 20 april in de Nederlandse bioscopen komt.

Er zijn duizenden fansites over Pokémon op Internet. Twee Nederlandstalige zijn: Pokémonparadijs (www.pokemonparadijs.pokeschool. com) en Pokémon Holland, met ruilkaarteninformatie (www.utopia.knoware.nl/users/ poortman/Pokemon/Pokemon.htm)