Poet Laureate Andrew Motions

De aanstelling van Andrew Motion als Poet Laureate in mei 1999 werd door velen in Groot-Brittannië als een compromis beschouwd. Nobelprijswinnaars Seamus Heaney en Derek Walcott hadden al aangegeven niet geïnteresseerd te zijn, en de overige kandidaten waren te Schots, te lesbisch, te links, te zwart of te populair. Motion, de blanke, mannelijke, middle-class literatuurprofessor met een keurige Oxbridge achtergrond, zou de erefunctie in ieder geval niet gebruiken voor aanvallen op het koningshuis, en kon ook in andere opzichten geen aanstoot geven. Maar daarmee was de titel niet per se naar de beste dichter gegaan, beweerde men. Het had natuurlijk wel raar moeten lopen, wilde de verkiezing van de Poet Laureate niet met gekift omgeven zijn, en de lezer kan zich nu zelf een oordeel vormen over Motions literaire kwaliteiten met diens Selected Poems 1976-1997.

Motion blijkt overwegend toegankelijke, heldere en technisch knappe poëzie te schrijven, waarin hier en daar de invloed van Larkin merkbaar is. Larkins bijtende ironie ontbreekt bij Motion echter volkomen. De nadruk hier ligt op persoonlijke, lyrische gedichten, vaak duidelijk autobiografisch. Een terugkerend onderwerp is de dood van Motions moeder, die haar schedel brak na de val van een paard, en nog lange tijd in coma in het ziekenhuis lag. Daarnaast bevat de selectie opvallend veel dramatische monologen, waarin historische en politieke gebeurtenissen met persoonlijke ervaringen worden verweven. Zo zijn er gedichten over soldaten in Egypte in de Tweede Wereldoorlog, een ziekenhuisje in de bush, een Zuid-Afrikaans meisje, en een mooi lang gedicht over de Indiase onafhankelijksheidsstrijd. Een Britse fabriekseigenaar besluit, tegen alle adviezen in, toch te blijven. Maar wanneer hij eens thuiskomt van een zakenreis blijkt zijn vrouw te zijn overleden na een miskraam: `Where is the memsahib? The question has fallen dead in the yard and cannot get up. Sahib, he says, just that. The rest is the sun in splinters. And crickets. Their crazy bowing'.

Motions meest recente bundel, Salt Water, blijkt de interessantste en meest diverse gedichten te hebben geleverd aan deze selectie. Dat wekt in ieder geval hoop voor de toekomst.

Andrew Motion: Selected Poems 1976-1997. Faber, 151 blz. ƒ41,95

Buitenlandse literatuur