Nasdaq passeert de 5000

De Nasdaq sloot gisteren voor het eerst boven de 5000. Het kloeke record werd bereikt door een stijging van 149.60 tot een slot van de samengestelde index op 5046.86. De stijging op deze Amerikaanse beurs voor hightech-fondsen werd gedragen door onder meer Microsoft, Cisco en Dell. Die fondsen stegen respectievelijk 4, 7 en 3 dollar, ofwel elk ongeveer 6 procent.

De vijf grootste fondsen van de 5.000 bedrijven die een notering hebben aan de Nasdaq zijn Microsoft, Cisco, Intel, Dell en Worldcom. Gezamenlijk hebben ze een marktkapitalisatie die een derde is van het totaal van de beurs.

In 1992, toen de New York Stock Exchange zijn tweehonderdjarig bestaan vierde, lanceerde de Nasdaq de leus: `De beurs voor de volgende honderd jaar.' Dat leek toen grootspraak. Bovendien kampte Nasdaq de laatste jaren geregeld met computerproblemen en handelsschandalen. Inmiddels lijkt de Nasdaq zijn leus van acht jaar al waar te hebben gemaakt.

De elektronische beurs Nasdaq is pas 29 jaar oud, maar heeft 's werelds grootste aandelenhandel per dag. De Nasdaq heeft dit jaar al vijf dagen gehad met meer dan 2 miljard verhandelde aandelen. Het daggemiddelde van dit jaar staat sinds 1 januari net boven de één miljard.

De stijging tot 5000 is in duizelingwekkende vaart gegaan. In juli 1995 werd de duizend gehaald, drie jaar later de tweeduizend, afgelopen november dedrieduizend en eind december de vierduizend. De stijging is zo snel gegaan dat als de Nasdaq nu zou terugvallen tot 3200 de beurs over de afgelopen vijf jaar nog steeds een prachtige stijgende lijn zou laten zien, zo liet zakenbank Salomon Smith Barney onlangs in een van zijn rapporten weten.

Wat de spectaculaire stijging van de Nasdaq op dit moment drijft is een raadsel voor veel analisten. Het industrieel gemiddelde van Dow Jones is teruggevallen tot het niveau van een jaar geleden en maakte de laatste weken een correctie van 15 procent door. De aandelenkoersen staan onder druk door het vooruitzicht van rentestijgingen. De stijgende lijn van de Nasdaq wordt intussen alleen maar steiler. Gisteren gingen er geruchten dat Procter & Gamble uit de Dow-Jonesindex zou worden gegooid en plaats moet maken voor Internetbedrijf Cisco.

Aandelenanalist Ralph Acampora, een zeer optimistische marktgoeroe van Prudential Securities, voorspelde gisteren dat de Nasdaq binnen 12 tot 18 maanden de zesduizend zou halen. Over het industrieel gemiddelde van Dow Jones was hij niet optimistisch. ,,De Dow is een index van de oude economie'', aldus Acampora. ,,Een aantal van de fondsen daarin hebben hun bodem nog niet bereikt.''