Microsoft lanceert ook spelcomputer

Microsoft brengt een spelcomputer op de markt waarmee op Internet kan worden gesurfd. Daarmee daagt het de Japanse concurrentie, die tot nu toe deze wereldmarkt beheerst, rechtstreeks uit.

Het nieuwe apparaat, X-box gedoopt, zal de speler in staat stellen via het Internet met andere spelers te praten, zo maakte de Amerikaanse softwaregigant gisteren bekend. De fabricage van het apparaat zal Microsoft uitbesteden. Naar verluidt zal de spelcomputer ruim 600 gulden kosten.

Volgens Microsoft zal zijn X-box sneller zijn en meer capaciteit bevatten dan Play Station 2, dat Sony vorige week met succes in Japan introduceerde. Ook met de spelcomputer van Sony kan op Internet worden gesurfd, bijvoorbeeld om spelletjes te `downloaden' en met andere spelers te communiceren.

Vandaag duikelde de aandelenkoers van het Japanse elektronicaconcern met 6,41 procent op de beurs van Tokio, nadat bekend was geworden dat gebruikers klachten hadden over Play Station 2 bij het afspelen van video-discs. Ook de aankondiging van Microsoft zou van invloed op de koersdaling van Sony zijn geweest. Sony zei vandaag de klachten te zullen onderzoeken.

Microsoft heeft eerder geprobeerd zijn entree te maken op de consumentenmarkt, maar zonder veel succes. Analisten menen dat X-box, dat herfst volgend jaar op de markt verschijnt, te laat komt om Sony's Play Station 2 nog te bedreigen. Maar het Japanse Nintendo, dat eind dit jaar met een nieuwe spelcomputer op de markt zou komen, zou al wel de nieuwe concurrent als een bedreiging moeten zien. Nintendo werkt samen met het Japanse elektronicaconcern Matsushita aan deze nieuwe spelcomputer, Dolphin gedoopt. Het Japanse Sega dat eind 1998 zijn Dreamcast lanceerde en intussen 4,4 miljoen apparaten verkocht, zou niet echt een bedreiging voor Microsoft zijn, dat zelf de besturingssoftware aan Sega levert.

Niettemin zet Microsoft met zijn X-box een nieuwe strategische stap op de consumentenmarkt, die de bestaande krachtsverhoudingen, in hoofdzaak een Japanse aangelegenheid, op hun kop kan zetten, menen analisten. De markt voor spelcomputers wordt geschat op 11 tot 16 miljard dollar. Volgens analisten wil Microsoft zijn aandacht meer en meer verleggen van de PC naar andere apparaten waarmee op Internet kan worden gesurfd.

De X-box zal een krachtige microprocessor bevatten van 600 megahertz (20 keer zo sterk als de chip in een doorsnee PC), geleverd door het Amerikaanse Advanced Micro Devices. Een chip voor grafische weergave komt van NVidea, een software-ontwerper uit Silicon Valley. Microsoft levert zelf het besturingssysteem, dat een afgeleide wordt van Windows, zijn besturingssysteem voor de PC.

Microsoft mikt met zijn spelcomputer op breedband-verbindingen, die een hoge snelheid garanderen.